Ea este astronom!

logo_eaesteastronom

Zilele se scurg lin în calendar nebăgate în seamă de majoritatea dintre noi, mult prea ocupaţi de a trăi şi ne trezim cu primăvara printre noi. Zăpada proaspăt aşternută ne reaminteşte că e primăvară doar din punct de vedere calendaristic şi că până la echinocţiul cu ghiocei ne mai putem hârjoni printre nămeţi.

Şi totuşi…gândurile noastre converg acum mai mult ca în alte dăţi spre flori şi mărţişoare. Şi spre destinatarele acestor mesageri ai iubirii noastre. Mame, surori, soţii, iubite, colege…cele care ne iubesc, ne bucură, ne ceartă, dar nu uită niciodată să aibă grijă de noi . Mă gândesc dacă printre atâtea griji cotidiene mai au timp să privească splendoarea oferită de un cer înstelat. Că deh…zice-se că bărbaţii, fiind mai mult cu capul printre nori, ar avea mai multă treabă cu astronomia.

Cu toate acestea…implicarea femeilor în cercetarea astronomică sau în misiuni spaţiale nu este nicidecum o rezultantă a presiunilor exercitate de grupări feministe ce reclamă egalitatea în toate cele, este pur şi simplu o necesitate. Imaginaţi-vă că în viitorul relativ apropiat vom reuşi să colonizăm spaţiul. Cum ar fi viaţa noastră acolo fără femei ?

Din fericire, programele spaţiale care au inclus femei astronaut au început cu mult timp în urmă. Americanca Geraldine Cobb a fost prima femeie care a obţinut în 1959 primul certificat de astronaut. Agenţia Spaţială Americană a anulat însă programul special dedicat femeilor astronaut, astfel că prima femeie care a zburat în spaţiu extraterestru a fost rusoaica Valentina Tereshkova în anul 1963. De atunci şi până acum 46 de doamne au văzut Pământul din spaţiu. E mult? O fi puţin ? Nu ştim, dar cu siguranţă acest lucru ne arată că şi ea este astronom!

Cu ocazia Anului Internaţional al Astronomiei se derulează la nivel mondial un program numit „Şi ea este astronom”. Punct unic de contact pentru România în cadrul acestui proiect este doamna dr. Magda Stavinschi, cercetător în cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române (încă o confirmare a faptului că ea este astronom). Parte componentă a acestui program, Planetariul Baia Mare va oferi tuturor doamnelor şi domnişoarelor acces gratuit în perioada 1-8 martie, încercând astfel să ofere un mic pas spre cunoaşterea cerului.

tereshkova3

Acum, când încă iarna îşi mai aşterne fulgii peste sufletele voastre calde, vă dorim să aveţi puterea de a zâmbi în fiecare clipă şi răgazul necesar pentru a privi măreţia boltei cereşti.

muzeograf, Ovidiu Ignat

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.