Misiunea Kepler în ”cautarea” extraterestrilor la ei acasa!

keplerl

Ieri a fost lansată de pe baza aeriana de la Cape Canaveral una dintre cele mai ambitioase și mai esențiale misiuni spațiale din istoria explorării spațiului cosmic: misiunea Kepler, dedicată studiului a peste 100.000 de stele asemănătoare Soarelui nostru. Asteptările privesc mai ales identificarea unor planete similare Pământului, care ar putea oferi suport pentru viață!

Descoperirea planetei extraterestre a început în ciuda crizei financiare mondiale care după unele opinii ar fi fost de așteptat să rărească frecvența misiunilor spațiale, cel puțin a celor americane.

Sonda spațială Kepler de tip telescop, lansată cu racheta Delta II, va fi trimisă pe o orbită în jurul Soarelui. Telescopul va măsura strălucirea a 170.000 de stele simultan pentru o perioada de aproape 4 ani, iar platforma de date prelevate va fi studiată de un consortiu stiintific international numit Kepler Asteroseismic Science Consortium (KASC). Grupul de cercetatori este format din peste 200 de cercetatori de la 50 de institutii din intreaga lume, inclusiv Institutul Astronomic al Academiei Romane.

Misiunea Kepler ar putea conduce la descoperirea câtorva sute de planete de tipul Pamantului. Directorul științific al misiunii William Borucki s-a arătat însă rezervat privind rezultatele opinând că dacă aceste planete sunt rare, este posibil ca sonda să nu descopere niciuna în cadrul acestei misiuni iar asta ar însemna că până ce nu vom obține alte date, Terra ar putea fi o excepție în Univers.

Descoperă.ro oferă posibilitatea accesării unui foarte interesant ”serial” despre descoperirea noilor Pământuri și despre misiunea Kepler. Într-un sens mai puțin riguros exprimat, putem afirma că această misiune este debutul vânătorii de extratereștri … la ei acasă, iar nu pe cerul nopții, așteptând apariții ozenistice!!!

Dar cine a fost Johannes Kepler?

Johannes Kepler (*27 decembrie 1571, Weil der Stadt – †15 noiembrie 1630, Regensburg) a fost un matematician, astronom şi naturalist german, a formulat şi confirmat legile mişcării planetelor (Legile lui Kepler). În matematică este considerat precursor al calculului integral.

Kepler s-a născut la 27 decembrie 1571 în Weil der Stadt/Württemberg, Germania, şi a studiat, începând cu anul 1591, teologia la Universitatea din Tübingen. Unul din profesorii săi era Michael Maestlin, apărător al teoriei heliocentrice a lui Copernic. Kepler ar fi dorit să devină preot protestant, dar în cele din urmă, având o mare înclinaţie pentru matematică, acceptă în 1594 funcţia de profesor de matematică şi astronomie la Universitatea din Graz, Austria. Aici lucrează la un complex de ipoteze geometrice având ca scop explicarea depărtării dintre orbitele celor cinci planete cunoscute în acel timp (Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn). Kepler consideră că soarele exercită o forţă care scade proporţional o dată cu îndepărtarea de o planetă: „Planetele se mişcă în consecinţă pe o traiectorie eliptică, în centrul căreia se găseşte soarele”. În acest fel enunţă prima sa lege a mişcării planetelor (vezi Legile lui Kepler), publicată în lucrarea „Mysterium Cosmographicum” („Misterul lumii cosmice”, 1596).

Surse: Descoperă.ro, Ro.wikipedia, NASA.GOv.

Datele originale ale misiunii KEPLER pe site-ul NASA.GOV

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.