Eclipse de soare văzute din Baia Mare

Ziua de 1 august 2008 a fost una cu totul specială pentru “vânătorii” pasionaţi ai fenomenelor cereşti şi nu numai. Planetariul şi Muzeul de Mineralogie  Baia Mare au oferit publicului posibilitatea vizionării “mai de aproape” a unei eclipse parţiale de soare, atât cât a fost ea vizibilă de la Baia Mare.

Dacă ar fi să facem o comparaţie între eclipsa totală de soare din 11 august 1999 şi cea din 1 august 2008 putem spune,fără teama de a greşi, că ultima dintre ele a produs o impresie mult mai puternică decât mult mai mediatizata ei soră.

Deşi eclipsa din mileniul trecut a avut pentru Baia Mare o acoperire maximă de 96%, ploaia şi norii au „redus-o” la aproximativ opt procente, deoarece soarele a reuşit să îşi arate faţa doar in ultimele zece minute ale eclipsei. Dezamăgirea a fost imensă, mai ales pentru cei care nu au putut pleca spre sudul ţării, acolo unde eclipsa a avut banda de totalitate.

Cu totul altfel au stat lucrurile anul acesta, când peste 200 de persoane au trecut prin curtea Planetariului pentru a urmări desfăşurarea eclipsei. Cu toate că faza maximă a eclipsei a fost relativ mică (24%) oaspeţii noştri s-au bucurat din plin de vremea prietenoasă şi telescopul care a suportat cu stoicism razele solare pentru a putea oferi privitorilor un spectacol total.

Mulţumim tuturor celor care au ales să privească eclipsa impreună cu noi şi le lansăm incă de pe acum următoarea provocare, de data aceasta nocturnă: eclipsa parţială de lună din noaptea de 16/17 august 2008.

Până atunci, iubitorii cerului înstelat se pot bucura din plin de ploaia de stele ce ne va vizita în nopţile următoare.

Ovidiu Ignat
Ciprian Petru Crişan
Muzeografi
Planetariul Baia Mare

Această prezentare necesită JavaScript.

Credit foto: Emaramures

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.