Eclipsă parţială de Soare – 1 august 2008

După mai bine de doi ani de așteptare, o nouă eclipsă de soare va putea fi observată şi de la Planetariul Baia Mare (precedenta eclipsă de soare vizibilă din ţara noastră a avut loc în 29 martie 2006). Eclipsa totală de soare din 1 august va putea fi văzută din România ca o eclipsă parţială cu faza maximă relativ mică.

Pentru Baia Mare primul contact dintre soare si umbra selenară va avea loc la ora 12 : 06, faza maximă a eclipsei va fi la 12 : 58 (atunci când umbra Lunii va „decupa” 24 % din discul solar) iar eclipsa se va sfârși la 13 : 50.

Trebuie acordată o atenţie deosebită modului în care privim eclipsa. Dacă nu dispunem de ochelari special construiţi pentru a putea privi soarele (ochelari pentru eclipsă) este recomandată folosirea filtrelor utilizate în masca de sudură. Chiar şi aşa, nu este bine să privim Soarele mai mult de 10 secunde. Observarea Soarelui prin aparate optice (binoclu, lunetă, telescop)fără ca acestea sa fie protejate cu filtre adecvate poate duce la orbire parţială sau totală.

Aşadar, vă aşteptăm vineri, 1 august 2008 între orele 12 şi 14, în curtea Planetariului din Baia Mare pentru a urmări împreună desfăşurarea eclipsei. În acest scop, Planetariul Baia Mare va pune la dispoziţia doritorilor un telescop, ochelari pentru eclipse şi filtre.
Cu speranţa unui cer senin, vă aşteptăm!

Prof. Ovidiu Ignat
Planetariul Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Multumim pentru informatii !

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.