UN FENOMEN NATURAL EXTREM DE RAR ȘI SPECTACULOS – LA IMAGINEA ASTRONOMICĂ A ZILEI

PILON SOLAR CU ARC TANGENT SUPERIOR
Image Credit & Copyright: Mike Cohea

Acesta nu a fost un pilon solar tipic. Chiar după răsăritul soarelui, în urmă cu două săptămâni, în Providence, Rhode Island, SUA, un fotograf, privind pe fereastră, a rămas uluit. Uimirea a fost cauzată de un stâlp solar ivit sus. Stâlpii solari, coloane de lumină singulare, înălțându-se de la Soare, sunt rareori văzute și sunt cunoscute ca fiind cauzate de lumina soarelui reflectată în discurile de gheață în formă de hexagon, care coboară prin atmosfera Pământului. În mod separat, arcurile tangente superioare sunt cunoscute a fi cauzate de refracția luminii solare prin căderea tuburilor hexagonale de gheață. Identificarea unui pilon solar conectat la un arc tangent superior este extraordinară și, inițial, au fost necesare câteva analize pentru a afla ce se întâmplă. O teorie principală este că acest stâlp solar a fost creat, de asemenea, într-un mod complex și neobișnuit, prin căderea tuburilor de gheață. Puțini ar fi putut crede că un fenomen atât de rar a reapărut, dacă nu ar fi fost gândirea rapidă a fotografului – și a camerei de pe smartphone-ul său din apropiere.

Rubrica APOD în limba română vă este oferită de Planetariul Baia Mare pe site-ul său www.planetariubm.ro. Alte teme interesante ale lunii februarie au fost: ”Șapte minute de teroare: aterizarea pe Marte”, Asteroidul Eros în Stereo, ”O noapte de iarnă din Nord”, ”Vedere din Modulul Antares”, ”Halo lunar deasupra copacilor înzăpeziți”, ”Sclipiri de la pulsarul Crabului” și altele.

Traducere și adaptare pentru PLANETARIUBM.RO – Crișan Petru Ciprian; Rubrică îngrijită de Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.