Agenția Spațială Europeană (ESA) a dezvăluit că un asteroid, numit 2018 SV13, ar putea lovi Pământul în septembrie 2020. Potrivit agenției spațiale, roca spațială rătăcitoare are probabilitate „non-zero” de a lovi Pământul. Având în vedere traiectoria sa actuală, ESA a evidențiat-o în lista sa de asteroizi periculoși.
Mai multe detalii despre Asteroid 2018 SV13
ESA a construit, în ultimii doi ani, o listă cu asteroizii care prezintă riscuri, practic, este o bază de date online a rocilor spațiale care pot lovi Pământul în viitorul apropiat. În baza de date, ESA a dezvăluit că asteroidul are un diametru estimat de 40 metri.
ESA preconizează că asteroidul potențial periculos va intra în atmosfera Pământului pe 22 septembrie, călătorind cu o viteză de frânare de 71.000 km pe oră.
Va lovi acest asteroid suprafața Pământului?
Având în vedere dimensiunea sa, posibilitățile asteroidului de a lovi Pământul sunt destul de mici. Cu toate acestea, experții spațiali consideră că roca spațială va conduce la o explozie în aer, dacă va intra în atmosfera Pământului.
Potrivit experților, explozia va genera o energie echivalentă cu explozia mai multor bombe atomice. Dacă apare o astfel de explozie, aceasta poate provoca pagube considerabile în zona înconjurătoare.
Șansele luate în considerare de ESA ca asteroidul să provoace o explozie aeriană sunt de una la 3,6 milioane. Dacă roca spațială va rata Pământul, de această dată, aceasta va reveni într-un nou survol al planetei albastre, pe 14 august 2022.
Întrucât, amenințările din spațiul cosmic par să se amplifice, NASA lucrează în prezent la o armă de protecție planetară, capabilă să devieze asteroizii de pe cursul lor original de coliziune. Cu toate acestea, mai mulți experți în problemele spațiului consideră că devierea asteroizilor uriași, pentru a proteja Terra de un impact devastator, s-ar putea realiza numai prin detonarea armelor nucleare. Însă – o asemenea operațiune nucleară – ar putea avea ca rezultat ploaia radioactivă, care ar putea amenința existența mai multor forme de viață de pe Terra.
Sursa: IBtimes.SG; By: Nirmal Naranayan; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian;
Notă: Obiectul este notat și într-un articol actualizat în 6 iulie 2020, pe site-ul HINDUSTANTIMES.com, titrat ca ”Biggest asteroid this year flew between Earth and Moon. Scientists realised it 2 days later”. Obiectul este notificat în catalogul ESA al obiectelor potențial periculoase – http://neo.ssa.esa.int/risk-page. Dacă nu vă apare in tabelurile ”Risk List” și ”Special Risk List”, dați click pe butonul ”Full Risk List” și căutați SV13. Mda, atât de periculos se arată 2018SV13.
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)