INELUL DE FOC AL UNEI ECLIPSE SOLARE

UN INEL DE FOC: ECLIPSA SOLARĂ
Video Credit: Colin Legg & Geoff Sims; Music: Peter Nanasi

Soarele răsare deasupra orizontului în spatele acelor nori. Multe răsărituri nu arată întocmai așa, pentru că cele mai multe dintre acestea nu includ și Luna în prim plan. Într-o dimineață devreme, pe 10 mai 2013, din Australia de Vest, Luna s-a aflat între Terra și Soare, la răsărit. Într-o eclipsă inelară, Luna este prea departe de Terra pentru a bloca Soarele în întregime și atunci permite vizualizarea unui inel de foc prin care lumina solară emerge pe toate marginile discului lunar. Acest video time-lapse, cu cadre pe repede înainte, a înregistrat eclipsa prin refracția înaltă a atmosferei terestre, chiar deasupra orizontului, făcând ca Soarele și Luna să apară, de asemenea, plate. Pe măsură ce video-ul continuă derularea, Soarele se înalță pe cer, iar Soarele și Luna încep să se separe. În acest sfârșit de săptămână, se va produce o nouă eclipsă inelară, vizibilă din Africa centrală, Peninsula Arabică și o bandă îngustă din Asia, iar o mare parte din emisfera estică terestră având acces la o eclipsă solară parțială.

LINK TO ORIGINAL APOD

ECLIPSA SOLARĂ DIN 21 IUNIE 2020 VA PUTEA FI OBSERVATĂ DIN CURTEA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE – ÎNTRE ORELE 8.00 – 9.00

Complexul Astronomic Baia Mare îi așteaptă pe amatorii de astronomie optică directă în curtea Observatorului Astronomic Baia Mare, pentru a ne bucura împreună de spectacolul unei eclipse parțiale, așa cum este vizibilă în Baia Mare și în România, între orele 8.00 – 9.00. Vă așteptăm cu instrumentele științifice pregătite, într-o atmosferă sanitară sigură. În oraș se aude că această eclipsă, chiar așa micuță cum se va vedea ea la Baia Mare, va fi una benefică. Duminică dimineață! La 8.00. Φ COSMOS!!!

Complexul Astronomic Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.