PORTALUL COSMIC AL PLANETARIULUI BAIA MARE ESTE DESCHIS PENTRU CĂLĂTORII SIGURE ȘI RELAXANTE

PORTALUL COSMIC AL PLANETARIULUI BAIA MARE ESTE DESCHIS PENTRU CĂLĂTORII SIGURE ȘI RELAXANTE

Complexul Astronomic Baia Mare a fost deosebit de activ în vreme de pandemie, în lunile martie – mai 2020, având în derulare două proiecte cu aplicații ale căror beneficii sunt fără tăgadă: proiectul Erasmus Plus ”UNITRIP. Universe to reach? In Planetarium”, dezvoltat în parteneriat cu Planetariul din Brno (Cehia), Planetariul Hamburg (Germania), Planetariul Budapesta (Ungaria), Planetariul Hurbanovo (Slovacia) și Planetariul Zielona Gora (Polonia) care, printre altele vizează realizarea în comun a unui spectacol digital de planetariu dedicat influenței tehnologiilor spațiale în viața cotidiană, în special a sateliților artificiali, spectacol finalizat care ar fi trebuit să fie lansat global în cadrul ”Fulldome Festival Brno”, din iunie 2020, festival care – din motivele distanțării sociale – a fost reprogramat pentru anul 2021. Va mai trebui, așadar, să așteptăm puțin, până la difuzarea și în România, în limba română, a acestui spectacol de planetariu. Însă, lucrăm la coloana sonoră în limba română a altui show de planetariu, COSMIX, furnizat ca și cadou de Planetariul Brno, dedicat tuturor vârstelor mai mari de 6 ani. Acest spectacol nou, care se va alătura curând galeriei de spectacole digitale de planetariu oferite de Complexul Astronomic Baia Mare este o călătorie în viața astronauților, urmărind pregătirea lor, lansarea cu racheta spațială și activitățile și experimentele științifice realizate în spațiul cosmic. În condițiile relansării cursei pentru Lună și planeta Marte, acest spectacol ne poate încuraja aspirațiile de a călători noi înșine în spațiu, peste numai câțiva ani.

Al doilea proiect derulat în această perioadă complexă, în parteneriat cu Biroul de Informații Publice al Agenției Spațiale Europene, a fost dedicat aniversării a 30 de ani de astronomie de pe orbita Pământului de către Telescopul Spațial Hubble, cu descoperiri excepționale realizate în toate domeniile cunoașterii Universului.  Complexul Astronomic Baia Mare a fost unica locație din România desemnată pentru a găzdui, în anul 2020, evenimentul aniversar, primind posterul aniversar de mari dimensiuni ce încadrează ”Reciful Cosmic”, două nebuloase de emisie, una în roșu și cealaltă în albastru – parte a unei regiuni de formare stelară, aflată la 163.000 ani lumină depărtare. Posterul și animațiile imersive către această țintă cosmică sunt integrate deja în circuitul de vizitare al planetariului, încă din 15 mai 2020. De asemenea, printr-o intensă activitate online, dedicată acestei aniversări, am reușit să ne sincronizăm cu NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană) pentru aniversarea în bune condiții a Telescopului Spațial.

Asigurăm publicul nostru că vizitarea planetariului se poate face în bune condiții și este una sigură. Securitatea sanitară este o prioritate pentru noi, realizăm săptămânal dezinfecții/nebulizări în toate spațiile, avem proiectoare U.V. bactericide/virucide de mare putere, cu care zilnic dezinfectăm cupola planetariului și spațiile expoziționale, ne întâmpinăm publicul cu termometrul non-contact și cu un dispenser automat cu dezinfectant, solicitând doar bunăvoința de a utiliza masca proprie de protecție în spațiile noastre închise și distanța socială oficială. Ghizii noștri sunt dotați cu mănuși de protecție, mască, vizieră și – nu în ultimul rând – cu prudență planetariană.

Nu ne rămâne decât să vă invităm să călătoriți în cosmos alături de noi, la planetariu, pentru moment doar în zilele de Luni – Vineri, între orele 8.00 – 16.00, cu acces la spectacolele digitale full-dome de la orele 9.00, 11.00, 13.00 și 15.00. Vă așteptăm!

Complexul Astronomic Baia Mare

PS: Videoclip realizat de Observatorul și Planetariul Brno (Cehia)/ After Every Dark Night Comes A Bright Day

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.