POATE VIAȚA PROSPERA ȘI ÎN LUMI EXTRATERESTRE BOGATE ÎN HIDROGEN?

VIAȚA AR PUTEA PROSPERA ȘI ÎN ATMOSFERE CU 100% HIDROGEN

Viața poate prospera într-o atmosferă compusă 100% din hidrogen, conform unui studiu nou. Descoperirea ar putea schimba cu totul înțelegerea noastră privind locațiile și modurile existență ale vieții în univers. Pentru a valida acest studiu, o echipă de cercetători conduși de Sara Seager, astrofizician și cercetător planetar la Institutul de Tehnologie (MIT) din Massachusetts a realizat experimente cu bacteria Escherichia coli, sau E. Coli și drojdie. Aceste specii au fost confruntată cu o atmosferă compusă din 100% hidrogen și, incredibil, microbii au supraviețuit, demonstrând potențialul extraordinar al vieții în condiții atmosferice extreme. Asta ținând cont că în atmosfera terestră, hidrogenul reprezintă 1/1.000.000, cea mai mare parte fiind compusă din nitrogen.

”Doresc să-i conving pe astronomi să re-evalueze ce fel de planete ar putea susține viața,” a scris Seager într-un e-mail pentru Space.com. ”Biologii, dacă s-ar gândi vreodată la atmosfere bogate în hidrogen, ar considera că este ok ca viața să prospere în asemenea condiții, pentru că hidrogenul nu este toxic pentru viață” a adăugat. Cu toate acestea, astronomii ”nu sunt conștienți că viața poate supraviețui în atmosfere dominate de hidrogen, așa că treaba noastră a fost să le oferim o dovadă experimentală clară și concisă asupra acestei realități.”

Deci, a explicat Seager, cercetătorii ar putea lua în considerare studiul exoplanetelor, sau a planetelor din afara sistemului nostru solar, pe care altfel nu le-ar ținti în căutările unor lumi ospitaliere pentru viață. În plus, deoarece atmosferele bogate în hidrogen sunt de obicei mai mari și mult extinse față de suprafața planetei, acestea ar putea fi mai ușor de identificat cu anumite tehnici de observare, a adăugat.

Microbii pe care Seager și echipa sa i-a studia în laborator au crescut mult mai încet în atmosfera cu 100% hidrogen, decât ar fi crescut într-un mediu normal de pe Terra. ”De câteva ori mai încet pentru E. Coli și de câteva sute de ori mai încet pentru drojdie”, a spus ea. Însă ”acest lucru nu este surprinzător, deoarece – în absența oxigenului – microbii trebuie să-și obțină toate alimentele din fermentație, iar aceasta pur și simplu nu produce atât de multă energie.”

Deși acest experiment a arătat că viața poate supraviețui într-o atmosferă cu hidrogen pur, oamenii de știință nu se așteaptă să găsească exoplanete cu atmosfere formate 100% din hidrogen. Cu toate acestea, este de presupus că mult mai multe vor fi planetele identificate în care hidrogenul să reprezinte o cantitate dominantă, a spus Seager.

Aceste descoperiri sunt importante în special pentru căutarea vieții, acestea și deși aceasta nu au fost încă identificate, astronomii cred că ar putea exista planete telurice cu atmosfere rarefiate bogate în hidrogen, a mai precizat Seager.

”Nu cunoaștem încă asemenea planete, încă,” a spus Seager. ”Teoria spune totuși că acestea trebuie să existe … Cu toate acestea, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, exoplanetele gigante și mini-Neptunii – toate dețin atmosfere cu proporții mari de hidrogen și heliu – și nimeni nu se gândește că viața ar putea fi ascunsă acolo.”

Continuând, știind că viața poate supraviețui în medii bogate în hidrogen, cercetătorii și-ar putea extinde observațiile despre exoplanetele îndepărtate și atmosferele acestora. Și-ar putea concentra atenția pentru a căuta astfel de planete, pe care altfel le-ar fi trecut cu vederea, observându-le cu tehnologia existentă. În plus, instrumente precum Telescopul Spațial James Webb al NASA, care va fi lansat în martie 2021, vor putea obține observații și mai precise.

Studiul a fost publicat în 4 mai în revista Nature-Astronomy.

Sursa: Space.com; By: Chelsea Gohd; Credit foto: NASA; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.