NEBULOASA CRABULUI: OBSERVATĂ TIMP DE APROAPE UN MILENIU

NEBULOASA CRABULUI: OBSERVATĂ TIMP DE APROAPE UN MILENIU

Această imagine compusă a Nebuloasei Crabului a fost realizată cu date de la Observatorul Chandra X-Ray (albastru și alb), Telescopul Spațial Hubble (purpuriu) și Telescopul Spațial Spitzer (roz). Steaua care a explodat pentru a crea Nebuloasa Crabului a fost văzută de pe Terra pentru prima dată în anul 1054.

De la lansarea sa în 1999, Chandra a observat frecvent această nebuloasă, iar observațiile cu raze-X i-a ajutat pe astronomi să înțeleagă acest obiect spectaculos. Nebuloasa Crabului a fost unul dintre primele obiecte pe care Chandra le-a examinat cu vederea sa riguroasă în raze-X, fiind o țintă predilectă a telescopului în acest timp.

Sunt multe rațiuni pentru care Nebuloasa Crabului este un obiect studiat atât de atent: este unul dintre cazurile la îndemână unde există dovezi istorice puternice pentru momentul în care steaua a explodat. Având această cronologie la dispoziție, astronomii înțeleg detaliile exploziei și urmările sale.

În cazul Crabului, observatori din mai multe țări au raportat apariția unei ”stele noi” în 1054, în direcția constelației Taurus. De-a lungul timpului s-au adăugat multe cunoștințe legate de Crab. În prezent, astronomii știu că Nebuloasa Crabului este alimentată de o stea neutronică puternic magnetizată cu rotație rapidă, numită pulsar, care s-a format când o stea masivă și-a epuizat combustibilul nuclear și a intrat în colaps. Combinația dintre rotația rapidă și câmpul magnetic puternic din Crab generează un câmp electromagnetic intens care creează jeturi de materie și antimaterie eliberate în spațiu dinspre cei doi poli ai pulsarului, iar un vânt intens suflă în direcția ecuatorială.

Image Credit: X-ray: NASA/CXC/SAO; Optical: NASA/STScI; Infrared: NASA-JPL-Caltech; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.