CARE GALAXII SUNT CELE MAI BUNE GAZDE PENTRU VIAȚA INTELIGENTĂ?

CARE GALAXII SUNT CELE MAI OSPITALIERE PENTRU VIAȚA INTELIGENTĂ?

Galaxiile gigante eliptice ar putea să nu fie, cum se sugerase anterior – cuiburi propice ale civilizațiilor tehnologice precum cea de pe Terra, conform unui studiu realizat de un astrofizician de la Universitatea Arkansas.

Noul studiul – publicat în jurnalul ”Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” contrazice o cercetare publicată în 2015, care teoretiza că galaxiile eliptice uriașe dețin de 10.000 de ori mai multe șanse de a găzdui civilizații tehnologice avansate, în raport cu galaxiile circulare spiralice, cum este galaxia noastră. Această probabilitate uriașă, conform autorului, s-ar datora faptului că galaxiile gigante eliptice conțin laolaltă mai multe stele și au rate mici de supernove potențial letale.

Dar Daniel Whitmire, fost profesor de astrofizică, actualmente instructor la departamentul de matematică U-A, consideră că studiul din 2015 este în contradicție cu regula statistică numită ”principiul mediocrității” sau ”Principiul Copernician”, care stabilește că – în absența dovezii contrariului – un obiect sau anumite proprietăți ale unui obiect ar trebui să fie considerate tipice pentru clasa sa, mai degrabă decât atipice.

Istoric vorbind, acest principiu a fost pus la treabă de câteva ori, pentru predicția unor fenomene fizice noi, cum ar fi calcularea de către Sir Isaac Newton a distanței aproximative până la steaua Sirius, presupunând că Soarele este o stea tipică, mai apoi comparând luminozitatea relativă a celor două.

”Lucrarea din 2015 a avut o problemă serioasă cu principiul mediocrității”, a precizat Whitmire. ”Cu alte cuvinte, de ce nu trăim noi într-o galaxie mare eliptică? Pentru mine, aceasta a declanșat semnalul de alarmă. De fiecare dată când te poziționezi anormal, de ex. atipic, atunci aceasta este o problemă pentru principiul mediocrității.”

El a trebuit să arate, de asemenea, că majoritatea stelelor și-prin urmare-planetele, se află în galaxii eliptice majore, pentru a-și susține argumentul că studiul anterior violase principiul mediocrității.

Conforma principiului mediocrității, Terra și societatea sa tehnologică rezidentă ar trebui socotită drept tipică, iar nu atipică, printre planetele cu civilizații tehnologice din alte părți ale universului. Asta înseamnă că locația sa într-un disc galactic de forma spiralei ar trebui de asemenea să fie tipică. Însă studiul din 2015 sugera exact opusul, că cele mai multe planete locuibile nu ar fi localizate în galaxii similare cu a noastră, ci în galaxii uriașe eliptice.

În studiul de față, Whitmire sugerează și motivul pentru care galaxiile mari eliptice nu ar fi cuiburi propice pentru viață:
”Evoluția galaxiilor eliptice este complet diferită de cea a Căii Lactee,” a spus Whitmire. ”Aceste galaxii au trecut printr-o fază timpurie în care radiația era atât de puternică încât ar fi putut spulbera toate planetele locuibile din galaxie și – subsecvent – rata de formare stelară, respectiv numărul planetele noi a scăzut către zero. Nu există acolo formare de stele noi iar toate stelele bătrâne au fost iradiate și sterilizate.”

Dacă planetele locuibile găzduiesc viața inteligentă, asta probabil nu se va produce în galaxiile eliptice mari, unde rezidă cele mai multe dintre stele și planete, ci mai degrabă în galaxii (spirale circulare) cum este Calea Lactee, care ar fi situri principale pentru aceste civilizații, așa cum stabilește și principiul mediocrității, a spus Whitmire.

Sursa: EurasiaReview; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.