NASA A DEZVĂLUIT PROIECTUL TRANSFORMĂRII ÎN RADIO TELESCOP A UNUI CRATER LUNAR URIAȘ

NASA A DEZVĂLUIT PROIECTUL TRANSFORMĂRII ÎN RADIO TELESCOP A UNUI CRATER LUNAR URIAȘ

NASA tocmai a acordat o nouă serie de subvenții pentru proiectele spațiale inovatoare preferate – dintre care unul este al amenajării unui radio telescop cu diametrul de 1km în interiorul unui crater de pe partea îndepărtată a Lunii.

Lunar Crater Radio Telescope (LCRT) ar putea măsura lungimi de undă și frecvențe care nu pot fi detectate de pe Terra, putând opera neobstrucționat de ionosferă sau alte surse de zgomot radio ce înconjoară planeta noastră.

În cazul în care planurile pentru LCRT vor deveni realitate – iar noua subvenție ar putea grăbi aceasta – acesta ar fi cel mai mare radio-telescop din întreg sistemul solar.

”LCRT ar putea permite descoperiri științifice extraordinare în domeniul cosmologiei prin observarea universului timpuriu în banda de lungimi de unde între 10 – 50 m (banda de frecvențe 6 – 30 Mhz), care nu a fost niciodată explorată până acum de oameni”, scrie tehnologul în robotică Saptarshi Bandyopadhyay de la Laboratorul NASA Jet Propulsion (JPL) în schița proiectului său.

Conform planurilor, roverele lunare vor amplasa o plasă de aproximativ un kilometru în interiorul unui crater lunar cu diametrul de până la 5 km. Un receiver suspendat în centrul craterului ar completa sistemul.

Totul ar putea fi automatizat, nefiind necesar niciu un operator uman, ceea ce ar însemna o sarcină utilă mai ușoară și mai puțin costisitoare. Desigur, la acest moment, proiectul este in stadiu incipient și nu este foarte clar nici care crater va fi utilizat ca telescop, dar este un concept intrigant care merită toată atenția în viitor.

Cel mai mare radio-telescop de pe Terra este FAST – sau Telescopul Sferic cu o apertură de 500 metri, în diametru. Atunci când LCRT va deveni realitate, acesta va avea o dimensiune de două ori mai mare.

FAST și-a dovedit deja valoarea, aducând în atenția cercetătorilor misterioasele explozii radio rapide sau FRB-urile din adâncurile spațiului cosmic. LCRT propus aici are potențialul de a evidenția multe alte fenomene.

În prezent există o abundență atât de mare de sateliți pe orbite terestre joase, încât ascultarea cosmosului de la suprafața Pământului devine din ce în ce mai dificilă.

Lucrând cu frecvențe joase în banda de frecvențe de 6 – 30 Mhz, telescopul lunar al craterului ne-ar putea spune mai multe despre primele zile ale Universului

China și Olanda au pus deja la punct un telescop radio pe partea îndepărtată a Lunii, deși cu dimensiuni mult mai mici. Acest telescop utilizează sateliții pentru a retransmite datele înapoi pe Terra, așa cum va proceda și LCRT, când va fi în funcțiune.

Echipa din spatele conceptului are acum la dispoziție nouă luni de zile și 125.000 dolari pentru a dezvolta proiectul în continuare, să sperăm, cu succes.

”Construirea celui mai mare radio-telescop cu deschidere plină din sistemul solar pe partea îndepărtată a Lunii va crea multă emoție publică”, au scris Bandyopadhyay și colegii săi în ideea inițială a studiului din 2018.

”Avem convingerea că acest concept ar debloca potențialul descoperirilor științifice de marcă din astronomia radio în lungimi de undă care până acum au fost explorate foarte puțin de către umanitate.”

Sursa: ScienceAlert; Credit foto: Saptarshi Bandyopadhyay; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.