NOU CONTRACT DE LIVRARE ÎN 2022 A ECHIPAMENTELOR TEHNOLOGICE ȘI ȘTIINȚIFICE PE LUNĂ

NASA A ATRIBUIT UN NOU CONTRACT DE LIVRARE ÎN 2022 A ECHIPAMENTELOR TEHNOLOGICE ȘI ȘTIINȚIFICE PE LUNĂ

NASA a selectat Masten Space Systems din Mojave, California, pentru a livra și opera opt încărcături utile – cu nouă instrumente științifice și tehnologice – la Polul Sud al Lunii, în 2022, pentru a asista fundația expedițiilor umane pe suprafața lunară, începând cu 2024.

Aceste încărcături utile, ce includ instrumente pentru testarea compoziției suprafeței lunare, teste pentru precizia tehnologiilor de aterizare și evaluarea radiațiilor pe Lună, sunt livrate sub inițiativa NASA’s Commercial Lunar Payload Services (CLPS), ca parte a programului ARTEMIS.

Pe măsură ce SUA și lumea întreagă face față provocărilor pandemiei COVID-19, NASA își ajustează prezența virtuală și uneltele de comunicare pentru a face – în siguranță – progrese în activitățile lunare importante, iar adjudecarea sarcinii de transport pe suprafața lunară a încărcăturilor a fost programată înaintea pandemiei.

”În cadrul programului nostru Artemis, vom merge pe Lună cu toată America”, a declarat administratorul NASA, Jim Bridenstine. ”Industria comercială este esențială pentru a transforma în realitate viziunea noastră asupra explorării lunare. Știința și tehnologia pe care le trimitem pe suprafața lunară, înaintea misiunilor cu echipaj uman, ne vor ajuta să înțelegem mediul lunar mai bine decât am făcut-o până acum. Aceste livrări CLPS este o prioritate în inițiativa noastră de a face știință de calitate și pentru a sprijini explorarea umană a Lunii. Mă bucur să primesc o altă companie inovatoare în cadrul grupului, care este pregătită să livreze pe Lună încărcături utile cât mai curând posibil.”

Cele nouă instrumente care vor fi livrate pe Lună sunt:

-Lunar Compact Infrared Imaging System (L-CIRiS) – care va instala un radiometru – dispozitiv ce măsoară lungimile de undă în infraroșu – pentru a explora compoziția suprafeței lunare și a cartografia distribuția temperaturii, demonstrând și fezabilitatea instrumentului ca resursă pentru utilizarea în activități ulterioare, în viitor.
– Linear Energy Transfer Spectrometer (LETS) este un senzor de măsurare a radiației ambientale pe suprafața Lunii. Această încărcătură va fi trimisă către Lună într-un zbor CLPS (Commercil Lunar Payload Services) în 2021.
-Heimdall este un sistem de camere pentru realizarea operațiunilor științifice pe vehicule comerciale pe Lună. Această inovație include un recorder video-digital și patru camere: o cameră de unghi larg cu coborâre, o cameră de unghi îngust pentru regolit (stratul pietros care acoperă suprafața Lunii format prin eroziune cosmică, fragmentarea rocilor datorită schimbărilor bruște de temperatură, ciocniri cu meteoriți sau alte procese fizice), și două camere panoramice cu unghi larg. Acest sistem de camere are ca intenție modelarea proprietăților regolitului de pe Lună, caracterizarea și cartografierea caracteristicilor geologice.
-MoonRanger este un rover robotic mic care cântărește 13 kilograme și va demonstra comunicațiile și tehnologiile de cartografiere. Acesta va demonstra abilitatea de deplasare rapidă pe distanțe lungi ale solului lunar, cu navigare autonomă și fără să fie nevoie de comunicarea cu Terra în timp real. Este o tehnologie care ar putea face posibilă explorarea unor destinații foarte îndepărtate față de locațiile de aselenizare. MoonRanger va purta la bord Sistemul de Spectrometrie Neutronică (Neutron Spectrometer System), care va măsura concentrația de hidrogen în regolitul lunar – ca posibilă indicație a existenței apei în subsol.
-Mass Spectrometer Observing Lunar Operations (MSolo) este un dispozitiv de măsurare a resurselor potențial accesibile de pe suprafața Lunii. Va identifica gazele emise de un lander în timpul aterizării pe suprafața lunară, pentru a-i ajuta pe cercetători să distingă între elementele native ale suprafeței lunare și elementele introduse pe Lună de landerul însuși.
-Near-Infrared Volatile Spectrometer System (NIRVSS) este o unealtă ce va măsura temperatura și compoziția suprafeței lunare. Instrumentul va face caracterizarea variabilității solurilor lunare și va detecta volatile precum metanul, dioxidul de carbon, amoniacul și apa.
-Laser Retroreflector Array (LRA) este o serie de opt oglinzi mici pentru a măsura distanța și a oferi suport pentru acuratețea aterizării. Nu necesită nici un fel de energie sau comunicare de la lander și poate fi detectat de către viitoare nave spațiale ce vor orbita Luna sau Landere lunare.
-Sample Acquisition, Morphology Filtering, and Probing of Lunar Regolith (SAMPLR) este un braț robotic ce va colecta eșantioane din regolitul lunar și va demonstra utilizarea unui dispozitiv ce poate filtra și izola particule de dimensiuni diferite. Tehnologia de eșantionare utilizează o piesă de rezervă a proiectului Mars Exploration Rover.

NASA a semnat contracte cu 14 companii americane pentru furnizarea de știință și tehnologie pe suprafața lunară, prin comenzi de sarcini concurente. Agenția intenționează să emită anual cel puțin două astfel de comenzi de sarcini, prin care companiile pot propune să transporte sarcini utile pe Lună. În cadrul programului Artemis, livrările timpurii de sarcini utile pentru misiunile de pe suprafața lunară, permit NASA să efectueze experimente științifice, să testeze tehnologii și să demonstreze capabilități de a explora pe mai departe Luna și de a se pregăti pentru misiuni cu personal uman.

”Sunt foarte mulțumit să atribui următoarea noastră sarcină de service către Masten Space Systems”, a spus Steven Clarke, administrator adjunct asociat pentru explorare, în SMD. ”Cu prima livrare în 2022, continuăm să aplicăm strategia noastră de a oferi două oportunități de livrare pe an de investigații științifice și sarcini utile de demonstrație tehnologică pe suprafața lunară.”

În luna mai 2019m NASA a selectat doi furnizori CLPS, Astrobotic și Intuitive Machines, care – fiecare dintre ei – realizează progrese în livrarea de sarcini utile către Lună în 2021. În luna februarie, NASA a cerut celor 14 companii să ofere propuneri de asumare a transportului pe Lună a roverului VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), ce urmează a fi primul rover care va căuta și cartografia distribuția apei și a altor volatile la unul dintre cei doi poli ai Lunii. În plus față de aceste livrări și cea care urmează să fie realizată de către Masten Space Systems, sunt în dezvoltare și încărcături utile pentru livrări o dată la cinci luni, iar NASA va iniția curând o nouă serie de achiziții de sarcini pentru investigațiile științifice vizate în anii următori.

Sursa: NASA GOV; Credit imagine: Masten Space Systems (în imagine landerul lunar Masten XL-1, care va livra încărcături științifice și tehnologice la polul sud lunar în 2022); Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.