EXPOZIILE RAZELOR GAMMA AR PUTEA FI GENERATE DE COLAPSUL CÂMPURILOR MAGNETICE PRIMORDIALE ALE STELEI
Când o stea masivă dintr-o galaxie îndepărtată intră în colaps, formând o gaură neagră, două jeturi gigante de plasmă emițătoare de lumină răbufnesc din miezul său. Aceste erupții de raze gamma extrem de strălucitoare sunt cele mai puternice explozii din univers, iar când un asemenea jet este orientat spre Terra, reverberația poate fi detectată de telescoapele spațiale și de la sol.
Materialul nu se catapultează pur și simplu dintr-o stea în explozie, ea accelerează către viteze ultra-înalte de-a lungul fasciculului îngust al jetului de raze gamma, producând nedumerirea astro-fizicienilor privind sursa de energie ce conduce la asemenea explozii extraordinare. Acum, un nou studiu condus de Universitatea Bath promite să aducă lumină asupra acestui fenomen misterios.
Mulți astronomi au favorizat o explicație a GRBs-urilor pe baza modelului jetului barionic. Acesta afirmă că coliziunile violente între materialul expulzat în timpul exploziei și materialul ce înconjoară steaua muribundă produce un flash de raze gamma și o strălucire ulterioară subsecventă – jăraticul aproape stins al bolidului de foc în expansiune.
O a doua ipoteză, numită modelul magnetic, presupune că un câmp magnetic uriaș, primordial, din stea, intră în colaps în primele secunde ale exploziei inițiale, eliberând energia care alimentează explozia prodigioasă.
Acum, în premieră, o echipă internațională de cercetători au descoperit dovezi care susțin acest model magnetic. Lucrând în colaborare cu cercetători din Marea Britanie, Italia, Slovenia, Rusia, Africa de Sud și Spania, astrofizicienii de la Bath au examinat informațiile colectate de la o stea masivă dintr-o galaxie situată la 4,5 miliarde de ani lumină.
Ei au fost alertați de colapsul stelei, după ce flash-ul său de raze gamma (numit GRB 190114C) a fost detectat de către Observatorul spațial Neil Gehrels Swift al NASA. Cercetătorii au observat un nivel uluitor de scăzut al polarizării în erupțiile de raze gamma de la momentul imediat următor colapsului stelar, indicând distrugerea câmpului magnetic al stelei în timpul exploziei.
Nuria Jordana Mitjans, autoarea principală a lucrării publicate în Jurnalul Astrofizic și deținătoarea unei burse post-universitare Hiroko și Jim Sherwin, a declarat: ”Raportat la studiile anterioare, ne-am așteptat să detectăm o polarizare de 30% în primele sute de secunde după explozie. Așadar, am fost surprinși să măsurăm doar 7,7% la mai puțin de un minut după explozie, urmat de o scădere bruscă a polarizării la 2%, la scurt timp după aceea.”
Ea a mai adăugat: ”Asta înseamnă implicit colapsarea catastrofică a câmpurilor lor magnetice chiar imediat după explozie, eliberând energia lor și alimentând lumina strălucitoare detectată de-a lungul spectrului electromagnetic.”
GRBs sunt detectate de către sateliți dedicați ce orbitează Terra, însă nimeni nu poate face predicții legate de momentul apariției și locației lor, așa încât cercetătorii se bazează pe telescoape robotizate autonome cu răspuns rapid pentru a capta lumina difuză-rapidă a rămășiței exploziei. La numai câteva secunde după ce observatorul NASA a identificat GRB 190114C, telescoapele robotice situate în Insulele Canare și Africa de Sud au recepționat notificarea de descoperire de la NASA și s-au repoziționat. În mai puțin de un minut de la descoperirea GRB, telescoapele au colectat informații despre emisii.
Profesoara de astronomie extra-agalactică Carole Mundell, șefa departamentului Astrofizică de la Universitatea Bath și co-autoare a cercetării a precizat: ”Sistemele noastre de observație cu telescoape robotice sunt complet autonome, fără intervenție umană, așa încât s-au aliniat foarte rapid și au început să colecteze informații despre GRB aproape imediat după descoperirea sa de către satelitul Swift”.
Prof. Mundell a continuat: ”Este remarcabilă reușita descoperirii importanței câmpurilor magnetice primordiale în dezvoltarea exploziei cosmice dintr-o galaxie îndepărtată, stând în confortul locuințelor noastre.”
Sursa: Eurasiareview.com; Credit Foto: Nuria Jordana-Mitjans (impresie artistică a unei explozii de raze gamma a unei stele, în momentul imediat după colapsul său; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)