#HUBBLE30: PILONII CREAȚIEI DIN NEBULOASA VULTURUL ÎN INFRAROȘU

#HUBBLE30: PILONII CREAȚIEI DIN NEBULOASA VULTURUL ÎN INFRAROȘU

Ochiul uman poate surprinde doar o mică parte din radiația emisă de obiectele din jurul nostru. Această pânză largă de radiații este numită spectru electromagnetic, iar acea parte pe care o putem vedea o numim lumină vizibilă.

În această imagine de la Telescopul Spațial Hubble, cercetătorii au revizitat una dintre cele mai populare și reprezentative imagini ale lui Hubble: Pilonii creației din Nebuloasa Vulturul.

Aici pilonii sunt văzuți în lumină infraroșie, care poate pătrunde prin gazul și praful obturant și dezvăluie o imagine mai puțin familiară însă uluitoare a pilonilor. Statura pilonilor în lumină vizibilă este mult mai bine cunoscută.

În această vedere eterică, întregul cadru este presărat cu stele strălucitoare și stele nou născute, acestea fiind formate inclusiv în interiorul pilonilor. Siluetele fantomatice ale pilonilor par mult mai delicate și sunt evidențiate în contrast cu o ceață albăstrie stranie.

Nebuloasa Vulturul este parte a unei regiuni active de formare stelară situată la aprox. 5.700 ani lumină.

Sursa: NASA.GOV; Image Credit: NASA, ESA/Hubble and the Hubble Heritage Team; Last Updated: April 6, 2020; Editor: Yvette Smith; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.