TELESCOAPELE DIN CHILE CARE EXPLOREAZĂ GALAXIILE AU FOST PUSE ÎN STANDBY DE CORONAVIRUS

TELESCOAPELE DIN CHILE CARE EXPLOREAZĂ GALAXIILE AU FOST PUSE ÎN STANDBY DATĂ FIIND AMENINȚAREA NOULUI CORONAVIRUS

SANTIAGO – Telescoapele Chileene care scrutează cerul în căutarea unor răspunsuri la întrebările fundamentale despre univers au devenit și ele victime colaterale ale perturbărilor produse de noul coronavirus.

Observatoarele de deasupra orașului de coastă La Serene și din zonele deșertice uscate din nord ale națiunii latine s-au închis pentru prima oară, după decenii de la lansarea operațiunilor proprii, din dorința de a minimiza riscul potențialei contagiuni asupra vizitatorilor internaționali și a personalului științific.

Echipele de cercetare care lucrează adesea în schimburi, călătoresc spre observatoare dintre orașele din apropiere unde locuiesc, sau din capitala Santiango – au fost serios afectate de anularea zborurilor, carantina și alte măsuri de protecție luate în țară.

Aceste blocaje implică amânări potențiale în cercetările semnificative realizate de echipe internaționale utilizând materialul generat de către telescoape, au declarat managerii lor pentru Reuters.

Chile este gaza a peste 70% din investițiile globale ale astronomiei. În anii din urmă, telescoapele sale au realizat contribuții esențiale la avansul teoriilor asupra formării planetei noastre și a galaxiei, descoperind – de asemenea – o colecție de planete care ar putea ajuta la identificarea vieții dincolo de Terra.

Anul trecut, astronomii Chileeni au jucat un rol important în realizarea primei imagini a unei găuri negre.

Sean Dougherty, director al telescopului ALMA, situat la mii de metri deasupra nivelului mării, în nordul deșertului Atacama, a precizat că aceste închideri sunt fără precedent dar, de neevitat.

”O echipă continuă lucrul la observator pentru a întreține și a ține operaționale sistemele vitale ale telescopului și a se asigura că operațiunile pot reporni oricând va fi posibil”, a mai adăugat în comunicatul pentru Reuters.

Steffen Mieske este șeful operațiunilor de la Observatorul Paranal gestionat de europeni, la 370 mile nord de Santiago, care a fost implicat în căutarea exo-planetelor și a găurilor negre din Calea Lactee.

El a declarat pentru Reuters că operațiunile sale au fost scurtate după cutremurul devastator din 2010 și în timpul protestelor sociale de anul trecut, dar nu au fost sistate niciodată în 21 de ani de operare.

”Toate proiectele de vizitare ale cercetătorilor care vin pentru a conduce observații, de obicei din lumea întreagă, au fost anulate pentru lunile Aprilie și Mai,” a spus. ”Anticipăm că nu număr important de proiecte vor fi afectate”.

Karla Pena, profesor asistent la Universitatea Antofagasta din nordul Chile, a precizat pentru ziarul El Mercurio, că această închidere a însemnat că ea a fost obligată să renunțe la o cercetare critică de noapte la telescopul Las Campanas din Atacama. ”Problema este că obiectele spre care priveam sunt vizibile doar într-o anumită fereastră de timp”, a menționat Karla Pena pentru Reuters.

Sursa: Todayonline.com; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.