AIRBUS A COMPLETAT CU SUCCES FAZA DE POZIȚIONARE PE ORBITĂ A MISIUNII CHEOPS

AIRBUS A COMPLETAT CU SUCCES FAZA DE POZIȚIONARE PE ORBITĂ A MISIUNII CHEOPS

Airbus a răspuns la toate așteptările și a a livrat pe orbită astronava CHEOPS, confirmarea venind la la ESA. Această fază critică a fost realizată de Airbus în Spania, cu ajutorul instrumentului Team (Universitatea Berna), Centrul de Operațiune al Misiunii (INTA), Centrul de Operațiune Științifică (Universitatea Geneva) și Agenția Spațială Europeană.

Faza IOC (In the Orbit Commisioning – punerea în funcțiune pe orbită) a început pe 7 ianuarie 2020 iar în ultimele două luni și jumătate Airbus a efectuat operațiunile de verificare a performanței satelitului (platforma și instrumentul), a segmentului de la sol și a pachetului științific. În acest timp, obiectivul principal a fost consolidarea documentației, proceselor și procedurilor de utilizare în faza operațională.

ESA a recunoscut treaba excelentă făcută de echipele Airbus, declarând că nu există probleme care să împiedice startul operațiunilor de rutină și transferul operațiunilor misiunii de la Airbus către INTA și consorțiul misiunii.

Fernando Varela, șeful sistemelor spațiale din Spania, a declarat: ”Livrarea pe orbită a satelitului CHEOPS este punctul culminant al participării Airbus la acest program. Este prima misiune exo-planetară europeană și prima misiune a Agenției Spațiale Europene construită de Airbus în Spania. Profesionalismul echipelor tehnice și de ingineri de la Airbus a fost cheia acestui succes.”

CHEOPS va fi controlat de INTA și consorțiul misiunii (Universitatea Geneva și Universitatea Berna). Cu toate acestea, Airbus este de asemenea pregătit să ofere asistență în timpul fazei operaționale pentru întreaga durată a misiunii.

CHEOPS marchează o premieră. Airbus a fost în Spania contractorul principal pentru întreaga misiune, de la dezvoltarea satelitului și până la lansare și pregătirea pentru operaționalizare. Întreaga desfășurare a procesului a fost realizată în timp record, fără amânări și s-a încadrat perfect în bugetul dat. Pentru a realiza aceasta, Airbus a gestionat o echipă formată din 24 de companii, din 11 țări europene, șapte dintre ele fiind spaniole, confirmând că Airbus este motorul industriei spațiale din Spania.

Să reținem, CHEOPS este primul program – dintr-o serie – de misiuni FAST TRACK al Agenției Spațiale Europene, ale cărui costuri sunt reduse, iar bugetul provocator. CHEOPS va caracteriza exo-planetele ce orbitează stele din apropiere, va observa planetele cunoscute în gama de dimensiuni de la Terra până la Neptun și va măsura cu precizie razele lor pentru a determina densitatea planetară și compoziția lor.

(Imagine furnizată cu comunicatul de presă Airbus)
Sursa: AERO-NEWS.NET; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.