APOD – CALEA STELELOR DEASUPRA RAGUSEI DIN SICILIA – 14 MARTIE 2020

ASTRONOMY PICTURE OF DAY – IMAGINEA ASTRONOMICĂ A ZILEI revine pe site-ul planetariului, rubrica fiind accesibilă cu numai un click pe link-ul de început sau accesând http://www.planetariubm.ro și apoi – din meniu – INFORMAȚII/EDUCAȚIE/MESAJUL DIN STICLĂ. Această rubrică binecunoscută, susținută de NASA pune laolaltă știri de actualitate, imagini ale unor obiecte interesante deep-sky sau evenimente și fenomene cosmice văzute de pe Terra. Comentariile sunt extrem de accesibile publicului și – urmărind acest topic – astronomia îți poate deveni bun prieten sau companion. Iar dacă – din plictiseală sau din pasiune, dorești să navighezi online în Cosmos, până când situația moleculelor revine sub control, îți recomandăm cu drag https://staratlas.com/ – o hartă interactivă a cerului, o aplicație gratuită ce îți oferă date despre 60.000 de stele, planetele sistemului solar și obiecte din cerul de adâncime. Să ne revedem cu bine!

Complexul Astronomic Baia Mare

––––––––––––––––––

CALEA STELELOR DEASUPRA RAGUSEI – Stars Trail over Ragusa
Image Credit & Copyright: Gianni Tumino

Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

În perioadele de grea încercare, stelele încă își urmează calea lor pe cerul de noapte. Acest peisaj nocturn a fost fotografiat pe 14 martie, combinând 230 expuneri, fiecare de câte 15 secunde lungime, pentru a urma traseele circulare ale stelelor pe cer. Camera foto a fost fixată pe un tripod într-o zonă izolată, aproape de centrul Ragusei din Italia, pe insula Sicilia. Un prieten al navigatorilor și astro-fotografilor deopotrivă, Polaris – steaua nordului, realizează cel mai scurt dintre trasele stelare, fiind în centrul luminos al arcelor concentrice cerești.

LINK TO ORIGINAL APOD

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.