ASTRONOMII VOR SCANA ATENT ÎNTREGUL CER PENTRU DEPISTAREA UNOR SEMNE DE VIAȚĂ EXTRATERESTRĂ
Fără precedent, 28 de radio-telescoape gigante se vor lansa într-o vânătoare de mare amploare a civilizațiilor extraterestre și, în general, a semnelor de viață în alte locații din univers.
Proiectul este o colaborare între Institutul SETI – ce este finanțat privat și Observatorul VLA (Very Large Array) din New Mexico, unul dintre cele mai puternice observatoare radio-observatoare de pe Terra. Obținerea tuturor datelor colectate de VLA în timp real este considerată de cercetători ca premisă importantă pentru realizarea obiectivului: identificarea formelor de viață extraterestră.
Operațiunile astronomice de bază vor continua la VLA, care a fost ”vedeta” filmului Contact din 1997, dar în cadrul unui nou aranjament, toate informațiile vor fi duplicate și filtrate prin intermediul unui super computer dedicat, ce va căuta beep-uri, sunete și alte semnături tehnologice distante.
”VLA este utilizat pentru un sondaj complet al cerului și de această dată vom porni împreună în călătorie”, a spus Andrew Siemion, director al centrului SETI din Berkeley. ”Această inițiativă va permite realizarea în paralel a unui sondaj SETI”.
”Una dintre întrebările fundamentale ale omenirii este dacă suntem singura civilizație în univers capabilă de a dezvolta tehnologie, iar telescoapele noastre pot juca un rol important în a răspunde”, a declarat Tony Beasley, director la Observatorului Național de Rasio Astronomie, care gestionează VLA.
Prima fază a proiectului, instalarea de noi cabluri, a fost finanțată de către John Giannandrea, un director executiv al Apple și administrator al Institutului SETI și Carol Giannandrea.
Proiectul de colaborare cu VLA este unul într-un șirag de inițiative prezentate la conferința Asociației Americane pentru Științe Avansate (AAAS) de la Seatle din data de 14 februarie 2020. Astfel, Jill Tarter, cercetător emerit al institutului SETI a oferit noi date despre Panoseti, un observator aflat în stadiu de prototip, proiectat pentru a scana în mod continuu o porțiune largă a cerului. Dacă finanțarea va fi asigurată, Panoseti va comprima două domuri geodezice acoperite cu lentile de o jumătate de metru, semănând cu o pereche de ochi uriași de insectă. Abilitatea de a vedea simultan a vastă porțiune a cerului îi va conferi unicitate în sensul depistării semnalelor tranzitorii, cum ar fi semnalele luminoase sau laserele puternice. Acest domeniu de cercetare este cu atât mai important cu cât în ultimul deceniu s-a descoperit că o cincime dintre stele posedă planete în zona lor locuibilă.
Dacă miza cea mai importantă este identificarea unor civilizații extraterestre capabile de a dezvolta tehnologii superioare, alți cercetători se pregătesc să ”vâneze” varietăți mai puțin inteligente de viață extraterestră. La aceeași întâlnire AAAS – amintită mai sus, Victoria Meadows, care conduce Laboratorul Planetar Virtual al NASA de la Universitatea Washington, a descris planul de observații științifice cu Telescopul Spațial James Webb, care va fi lansat în spațiu în anul 2021. Iar cele trei planete de dimensiunea Terrei, ce orbitează o stea rece numită Trappist-1 din constelația Aquarius, vor fi prioritare pe acea listă. Simulările computerizate sugerează că sistemul TRAPPIST-1 se află printre cele mai promițătoare, în sensul identificării unor planete cu atmosfere și temperaturi ce ar permite prezența apei lichide la suprafață.
”Telescopul Spațial James Webb va fi capabil să distingă între atmosferele de felul celei terestre și cele asemănătoare celei de pe Venus”, a spus Meadows. ”Ne oferă prima șansă reală de a identifica gazele emise de viața pe alte planete. Deci vom studia verii planetei noastre.”
Tot în cadrul întâlnirii AAAS, Siemion de la centrul SETI din Berkeley a anunțat a doua tranșă de rezultate din programul ”Breakthrough Listen Initiative”, respectiv că nu a fost detectată nici o transmisiune extraterestră până în prezent. Cel mai recent sondaj a fost de asemenea și cel mai comprehensiv, până la acest moment, incluzând în premieră căutarea zonei de tranzit terestru, care a inclus 20 de stele țintă situate în poziții specifice din care eventualii locuitori ipotetici ai acestor sisteme solare ar fi putut să observe umbra pulsată a Terrei de-a lungul Soarelui. Această metodă de detecție le-a permis astronomilor să identifice mii de exo-planete și să determine potențialul locuibil oferit de condițiile lor.
Dacă avansul tehnologic îi poate aduce pe cercetători mai aproape de răspunsuri la întrebările esențiale, există totuși dileme de pus în discuție pentru eventualitatea în care o civilizație extraterestră va fi detectată. De pildă, Stephen Hawking a avertizat asupra pericolului tentativelor de contact, sugerând că urmările pentru omenire nu ar fi neapărat bune. Siemons nu este, însă, de acord cu asta: ”Personal, consider că absolut ar trebui și – fără îndoială, vom realiza acest prim contact”. Dorința de a depăși barierele necunoscutului și a realiza noi contacte este ceva genetic uman. Așa încât, tot ce trebuie să facem este să ne pregătim să le spunem ”Salut!”.
Sursa: TheGuardian Foto: NRAO Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)