O RECONSTITUIRE CU DATE LRO A CEEA CE ECHIPAJUL APOLLO 13 A VĂZUT PE LUNĂ

Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a colectat date ce ne permit să reconstituim unele dintre ”peisajele” lunare surprinse de astronauții misiunii Apollo 13 atunci când au orbitat Luna în 1970. Vizualizarea oferită de NASA în rezoluție 4K redescoperă câteva din aspectele suprafeței lunare, începând cu apusul terestru și răsăritul Soarelui, sfârșind apoi cu restabilirea contactului Apollo 13 cu Constrolul Misiunii.

NASA notează că toate elementele vizuale nu sunt în timp real prezentate, ci cu viteză mai mare. Între apusul terestru și răsăritul Soarelui, echipajul s-a aflat în întuneric complet timp de 8 minute, după care terenul lunar a devenit vizibil.

Pe măsură ce solul lunar se desfășura sub nava astronauților, aceștia au putut vedea un număr uriaș de cratere produse timp de milenii de asteroizii ce au lovit Luna, aflându-se pe partea îndepărtată a Lunii. Când Terra a revenit la vedere, astronauții au putut restabili contactul cu turnul de control.

Aceasta este o simulare computerizată creată utilizând date obținute de LRO, care orbitează Luna de la lansarea sa în 2009, la o altitudine de 31 mile, având nevoie de două ore pentru completarea unei orbite complete.

Sursa: SlashGear; MOON-NASA-GOV; Traducere și adaptare: Crișan Petru Ciprian

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.