AVENTURA ÎN COSMOS POATE ÎNCEPE CU NOUL PROIECTOR DIGITAL FULL-DOME DE PLANETARIU

AVENTURA ÎN COSMOS POATE ÎNCEPE CU NOUL PROIECTOR DIGITAL FULL-DOME DE PLANETARIU

Una din surprizele oferite de Complexul Astronomic Baia Mare anul trecut, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la inaugurarea planetariului a fost demonstrațiile astronomice cu un echipament digital full-dome simulând o serie de călătorii virtuale imersive prin spațiul cosmic, demonstrație oferită gratuit timp de aproape două săptămâni, pentru a etala virtuțile și capabilitățile unui sistem digital de proiecție astronomică, în completarea celui optic existent: ZEISS Skymaster ZKP4.

Din luna martie 2020, voiajul digital în cosmos va deveni … permanent! Demonstrații digitale interactive și spectacole tematice preînregistrate, într-o varietate aproape fără limită, alături de spectacolul clasic oferit de proiectorul optic unicat în România, se înscriu toate într-un efort de reinventare al planetariului băimărean care, sperăm, va face ca orice vizită la planetariu să devină mai … spectaculoasă! Pentru că din acest an, site-ul planetariului vă oferă o perspectivă mai dinamică a ce se întâmplă la noi, pentru că în 2020 vom deschide lucrările la un parc cu tematică astronomică, iar în interior vom redeschide standul de souveniruri și publicații, pentru că avem în derulare cel puțin un proiect cu impact la nivel european și pentru că suntem dedicați satisfacției vizitatorilor noștri, te invităm – stimate cititorule – să parcurgi rândurile lămuritoare de mai jos.

Complexul Astronomic Baia Mare este partener în cadrul proiectului UNITRIP (2018 – 2020), din programul european Erasmus+, alături de planetarii importante din Germania, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, ce implică schimburi de experiență și realizarea în comun a unui produs intelectual, un spectacol de planetariu digital full-dome dedicat incidenței sateliților artificiali în viața noastră cotidiană. Până la acest moment, Complexul Astronomic Baia Mare era unicul partener din proiect ce nu deținea facilități de proiecție digitală full-dome, toate celelalte planetarii fiind modernizate cu cele mai sofisticate sisteme digitale existente la nivel european și nu numai.

În anul 2019, la Brașov a fost inaugurat, în cadrul Grădinii Zoologice, un planetariu digital ultra-modern, un sistem Duo4K LASER, cu audio 7.1 instalat într-o cupolă cu diametrul de 14,5 metri (față de 8 metri cât are planetariul băimărean), iar la Complexul Muzeal de Științele Naturii – Constanța în 2020 va fi instalat un alt sistem digital full-dome de planetariu, care va fi probabil cel mai modern din România. În zona privată, „o echipă mică cu idei mari”, în premieră în România, la 100 km de București gestionează ”cel mai mare și mai performant planetariu din România”, care funcționează la Slănic Prahova (în interiorul salinei – Mina Unirea), având o capacitate declarată de 200 locuri, un ecran sferic cu diametrul de 16 metri și proiectoare 4K laser. În 2018, planetariul din Pitești (planetariu digital ce funcționează din 2008) a fost modernizat și dotat cu noi echipamente de proiecție digitală de top, la Bârlad, Galați, Craiova – modernizările echipamentelor de planetariu au, de asemenea, dată recentă.

Am conturat ”peisajul” modernizărilor tehnologice recente ale planetariilor din România pentru a releva că ”țara se mișcă” în acest domeniu, iar planetariile – mai ales cele digitale full-dome, sunt atracții turistice foarte importante, menite să completeze oferta turistică a zonei. Putem, de asemenea, adăuga că experiența modernizărilor românești în acest domeniu este neglijabilă față de standardele europene, cele mai multe dintre țări având cicluri de reînnoire tehnologică de 2-5 ani, pe când în țara noastră ciclurile de modernizare tehnologică au o variație uriașă de 10 – 45 ani.

Revenind, la Baia Mare, cea mai recentă modernizare de tehnologie a planetariului a survenit după 45 de ani de funcționare a unui echipament / Zeiss ZKP-1 / care, foarte probabil, ar putea fi înscris în categoria tezaur de patrimoniu tehnic, datorită valorilor și semnificației sale istorice la nivel mondial. În 2015, în urma unui proiect co-finanțat de Uniunea Europeană, al cărui aplicant – în numele planetariului băimărean a fost Consiliul Județean Maramureș, la Baia Mare a fost instalat cel mai modern planetariu optic din România, iar la Uzhgorod – Ucraina, Laboratorul de Cercetare Spațială al Universității a instalat un proiector digital de planetariu într-o cupolă semi-portabilă. Întrucât sistemul de proiecție optică de planetariu, date fiind costurile extrem de mari ale echipării complete cu toate proiectoarele disponibile în cartea tehnică, a fost dotat inițial doar cu proiectoarele considerate esențiale pentru scopul demonstrațiilor educaționale, a rămas ca într-o etapă ulterioară echipamentul să fie completat cu alte proiectoare opționale și sistemul de proiecție digitală.

Acum este momentul să anunțăm, ca etapă de tranziție spre un nou ciclu de reînnoire tehnologică, achiziția și darea în folosință, începând cu luna martie 2020, a unui proiector digital de planetariu full-dome, cu caracteristici de portabilitate, cu care planetariul băimărean va capta atenția vizitatorilor săi mai mici și mai mari. Și, de această dată, avem motive de recunoștință față de Consiliul Județean Maramureș, care și-a exprimat înțelegerea față de nevoile de modernizare tehnică ale planetariului băimărean, oferind asistență tehnică și financiară pentru realizarea acestui obiectiv major din strategia de dezvoltare a Complexului Astronomic Baia Mare.

Odată cu noua achiziție tehnologică, planetariul băimărean va deveni hibrid și va capta atenția vizitatorilor săi atât prin spectacolul clasic optic, cât și printr-o ofertă diversificată cu capabilitățile proiectorului digital full-dome, care va oferi spectacole tematice variate, imersive și dinamice, interactive sau pre-înregistrate cu suport audio multi-lingv. Mai mult, fiind portabil, noul sistem Rover va putea fi oricând împachetat și relocat fie în curtea planetariului (avem și o cupolă gonflabilă), fie în altă locație din Maramureș, în cadrul caravanei astronomice pe care o vom putea pune în mișcare opțional. Un sistem hibrid permite și soluții de back-up pentru orice situație intervenită la unul dintre cele două proiectoare. Iar prin intermediul planetariului digital, la Baia Mare va fi lansat oficial chiar spectacolul digital full-dome de planetariu la realizarea căruia Complexul Astronomic Baia Mare a contribuit.

Tot în anul 2020, în curtea planetariului băimărean va fi amenajat complet sau parțial un parc cu tematică astronomică, iar în aprilie 2020, Complexul Astronomic Baia Mare va fi unul dintre partenerii oficiali ai ESA-NASA pentru găzduirea printului aniversar 30-Hubble Space Telescope, în cadrul unui eveniment dedicat.

Complexul Astronomic Baia Mare – centru de popularizare a științei și unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramureș, este membru al Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR) și al Asociației Internaționale a Planetariilor (IPS).

Crișan Petru Ciprian – Complexul Astronomic Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.