DOI SATELIȚI CÂT PE CE SĂ INTRE ÎN COLIZIUNE. EXPERȚII SPUN CĂ O ASEMENEA COLIZIUNE ESTE DOAR O PROBLEMĂ DE TIMP.
Pe măsură ce umanitatea trimite pe orbită tot mai mulți sateliți, probabilitatea unei coliziuni dramatice crește. În seara de 29 ianuarie 2020, doi dintre sateliții monitorizați de la sol au fost cât pe ce să intre în coliziune deasupra orașului Pittsburgh din Pennsylvania. Deși rapoartele sugerează că cele două instrumente spațiale au ratat coliziunea, experții spun că pe măsură ce numărul de sateliți și al deșeurilor spațiale este în creștere, asemenea evenimente de impact pe orbită devin extrem de probabile și plauzibile.
Unul dintre sateliții implicanți în acest aproape-incident este Satelitul IRAS pentru astronomie în infraroșu, un telescop spațial vechi, parte a unei misiuni de colaborare NASA cu Țările de Jos și Regatul Unit. În 1983, IRAS a rămas fără combustibil, dezactivat și a continuat să se rotească în jurul Terrei în virtutea momentului datorat lipsei de fricțiune în spațiu. Al doilea satelit, GGSE-4 este parte a unui experiment gravitațional lansat de Forțele Aeriene ale SUA în luna mai 1967. Nici acest al doilea satelit nu mai este operațional. Dacă impactul și coliziunea a doi sateliți defuncți nu afectează în primă instanță știința sau telecomunicațiile, urmările unui asemenea impact ar putea crea îngrijorări pentru toți sateliții aflați în orbite similare. Leolabs, compania care a monitorizat cei doi sateliți, a explicat pe rețelele sociale:
”(…) Cele mai recente măsurători ale noastre asupra evenimentului au arătat o distanță între 15 – 30 metri, la momentul celei mai mari apropieri între cei doi sateliți, care au trecut unul pe lângă celălalt cu o viteză de 14,7 km/s, la 900 km altitudine chiar deasupra orașului Pittsburgh. Aceste date sunt alarmante considerând dimensiunea IRAS de 3,6 m x 3,24 m x 2,05 m. Dimensiunile combinate ale celor două obiecte au crescut probabilitatea unei coliziuni către 1 din 100, care apoi a crescut la 1 din 20 sau 5%.”
Roger Thomson, inginer specialist al Corporației Aerospace, s-a pronunțat pentru Business Insider, explicând că este vorba de o ”conjuncție foarte periculoasă”. Dacă asemenea evenimente probabil nu ar răni pe nimeni de pe Terra, resturile coliziunii a produce un spectacol asemănător dușului meteoric. Dar pentru ceilalți sateliți, asemenea nori de resturi sunt foarte periculoși. Coliziunile sateliților de mare velocitate au ca rezultat formarea de nori masivi de resturi care se împrăștie în spațiu și pot lovi alți sateliți sau Stația Spațială Internațională, pot crea reacții în lanț, care vor afecta și/sau distruge și alți sateliți.
Conform NASA, mai multe resturi spațiale înseamnă ”creșterea pericolului potențial pentru toate vehiculele spațiale”, în special pentru Stația Spațială Internațională – ISS. ”NASA ia foarte în serios amenințarea coliziunilor cu resturi spațiale și deține un set de recomandări de lungă durată și proceduri de urmat în cazul fiecărei amenințări potențiale de coliziune”, afirmă NASA pe site-ul său.
Aceasta nu ar fi prima oară când doi sateliți intră în coliziune. În februarie 2009, un satelit active Iridium 33 operat de SUA și satelitul rusesc dezactivat Kosmos 2251 au intrat în coliziune, raportându-se lumini strălucitoare pe cer și zgomote puternice deasupra regiunii Kentucky.
Doi ani anterior, în 2007, China a distrus unul din sateliții săi de pe o orbită terestră joasă, ca parte a unui test, iar în 2008, SUA a testat o armă similară anti-satelit, distrugând un satelit defunct. Ambele manevre au generat o cantitate oarecare de resturi spațiale.
Posibilitatea unei noi coliziuni a sateliților devine cu atât mai acută, cu cât tot mai mulți sateliți sunt lansați în spațiu. Astronomii sunt îngrijorați de demersurile SpaceX de a trimite 30.000 de sateliți pe orbita terestră. Dacă în ianuarie 2019, erau prezenți aproximativ 5.000 de sateliți artificiali în spațiu, dintre aceștia doar 1.950 sunt funcționali.
”Numărul sateliților orbitali este preconizat să crească dramatic în următorii ani, sporind potențialul unui impact advers substanțial la sol și asupra instrumentelor astronomice din spațiu”, a declarat Societatea Astronomică Americană, într-o scrisoare deschisă. ”Aceste fenomene de impact ar putea include obturarea observațiilor astronomice optice sau în infraroșu de la sol, prin detecția directă a sateliților în lumina reflectată și emisă, contaminarea observațiilor astronomice radio de către radiația electromagnetică din benzile de comunicație ale sateliților și coliziunea cu observatoare localizate în spațiul cosmic.”
Sursa: http://www.salon.com. Adaptare&Traducere: Crișan Petru Ciprian Foto: Wikimedia. Video: YouTube
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)