SCIENCE SMS – UN ASTROFIZICIAN ȘTIE SĂ CONSTRUIASCĂ O MAȘINĂ DE CĂLĂTORIT ÎN TIMP
Astrofizicianul Ron Mallet crede că a identificat o rezolvare teoretică problematicii călătoriei în timp, mai precis în trecut. Profesor titular de fizică la Universitatea Connecticut, Ron Mallet a declarat pentru CNN că a scris o ecuație științifică ce ar putea servi ca fundație pentru o mașină a timpului reală. El a construit chiar un prototip pentru a ilustra o componentă cheie a acestei teorii, deși colegii săi nu sunt convinși că o astfel de mașină ar putea fi construită vreodată.
Pentru a înțelege mașina timpului oferită de Mallet într-o ecuație, trebuie să apelăm la teoria relativității speciale a lui Einstein, care stabilește că timpul accelerează sau decelerează în funcție de viteza cu care un obiect este mișcat.
Pe baza acelei teorii, dacă o persoană se află într-o navă spațială ce călătorește cu o viteză aproape de cea a luminii, timpul va trece mult mai încet pentru acesta, decât dacă ar fi cineva rămas pe Terra. În esență, se ia un astronaut și se îmbarcă pentru o săptămână într-o navă ce călătorește în spațiu timp de o săptămână cu o viteză apropiată de cea a luminii. Această săptămână din timpul astronautului este echivalentă pentru cei de pe Terra cu 10 ani. Pentru astronautul nostru, călătoria scurtă este echivalentă cu un salt în timp, în viitor.
Dacă cei mai mulți dintre fizicieni accept acest tip de salt în viitor, ca fiind posibil, călătoria în trecut este o cu totul altă problemă – iar Mallet consideră că o poate rezolva cu ajutorul laserelor. Astrofizicianul apelează, pentru a explica ecuația sa, la teoria generală a relativității, conform căreia, obiectele masive pot curba spațiu-timpul, efect pe care îl percepem ca și gravitație, cu cât este mai puternică gravitația, cu atât timpul încetinește mai mult.
”Dacă putem curba spațiul, există și posibilitatea de a răsuci spațiul”, a explicat Mallet pentru CNN. ”În teoria lui Einstein, ceea ce numim spațiu implică și timpul – adică se numește spațiu-timp și, toate proprietățile modificate ale spațiului se extind și asupra timpului.”
Mallet susține că este teoretic posibil să răsucești timpul într-o buclă care ar putea permite călătoria în trecut. El a construit chiar și un prototip care arată cum laserele pot juca un rol important în această schemă.
”Prin studiul tipului de câmp gravitațional produs de către un inel-laser, putem să ne gândim deja la posibilitatea unei mașini a timpului bazată pe circulația pulsurilor luminoase”.
Mallet admite că ideea sa este pur teoretică la acest moment. Chiar dacă o mașină a timpului ar fi construită și ar funcționa, el susține principiul limitării severe al utilizării acesteia pentru a preveni modificarea unor elemente sau evenimente din istorie.
”Poți trimite informații înapoi în timp, dar numai până la momentul în care ai pornit … mașina timpului”, a încheiat Mallet.
PS: Există astrofizicieni, precum Paul Sutter, care susțin că ecuația lui Mallet are găuri serioase și, practic, nu poate conduce la un dispozitiv care să asigure călătoria în timp.
- Sursa: Futurism.com, By. Kristin Houser; Foto: Maxwell Hamilton via Flickr CC BY 2.0
- Adaptare și traducere: Ciprian Petru Crișan
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)