PRIMA PLANETĂ POTENȚIAL LOCUIBILĂ DE MĂRIMEA TERREI A FOST DESCOPERITĂ DE MISIUNEA TESS

SCIENCE SMS – PRIMA PLANETĂ POTENȚIAL LOCUIBILĂ DE MĂRIMEA TERREI A FOST DESCOPERITĂ DE MISIUNEA TESS

Misiunea TESS a NASA a identificat o exo-planetă potențial locuibilă pe orbita unei stele situate la 100 ani lumină distanță de Terra – descoperire anunțată în timpul celei de-a 23-a întâlniri a Societății Astronomice Americane, din Honolulu.

Planeta este parte a unui sistem planetar multiplu în jurul stelei TOI 700, o stea pitică rece din clasa M, în constelația Dorado, stea ce are doar 40% din masa și dimensiunea Soarelui nostru, și jumătate din temperatura sa la suprafață.

Planeta în cauză, numită TOI 700d este una dintre cele trei planete ce orbitează steaua mamă la distanța perfectă pentru a putea susține apa în stare lichidă la suprafață.

Astronomii au confirmat această descoperire utilizând Telescopul Spațial Spitzer al NASA cu capabilități infraroșu și cu observații suplimentare, modelând de asemenea mediul potențial al planetei pentru a investiga pe mai departe caracteristicile acesteia.

Oamenii de știință sunt entuziasmați de această descoperire, întrucât exo-planetele de dimensiunea Terrei, situate în zona de aur sunt destul de rare, sau au fost descoperite până în prezent doar câteva.

Planeta TOI  700 D este cea mai exterioară din cele trei planete, completând o orbită în jurul stelei mamă o dată la 37 de zile terestre. Planeta receptează de la stea cam 86% din energia pe care Soarele o furnizează planetei noastre. Planeta este blocată mareic, asta însemnând că o parte a sa se află tot timpul în lumina stelară.

In viitor, misiuni precum James Web Telescope de la NASA, care va fi lansat în 2021, ar putea determina dacă planetele descoperite dețin atmosfere și condițiile de la suprafață. Simulările condițiilor de la suprafața planetei TOI 700 D au arătat că mediul este complet diferit față de cel terestru, datorită blocării mareice norii și vânturile putând avea mișcări cu totul neprevăzute.

Celelalte două planete din sisteme, TOI 700 B și C sunt total diferite. Cea mai interioară planetă – B, este de dimensiunea Terrei, este telurică, stâncoasă ca și Terra și orbitează steaua o dată la 10 zile terestre. A doua planetă – C, este considerată a fi gazoasă și cu o dimensiune între cea a lui Neptun și cea a Terrei, completând orbita o dată la 16 zile terestre.

  • Sursa: WREG.com; Foto: (wikimedia source) TOI 700 D – exoplanet
  • Adaptare și traducere: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. There are many planets like this one marked as „potential planets for inhabitation”. That is just hot air though with no realistic means of confirmation or travel.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.