SCIENCE SMS – ȘAPTE MISIUNI SPAȚIALE INCITANTE ALE ANULUI 2020
Patru țări vor trimite roboți pe planeta Marte, companiile private vor trimite oameni pe orbita Terrei și suntem destul de aproape de a vedea NASA trimițând astronauți înapoi … pe Lună.
Anul care s-a încheiat – 2019 – a fost unul ”amețitor” pentru spațiul cosmic și nu totdeauna într-un sens bun, dar 2020 va fi unul foarte încărcat, dacă nu chiar cel mai aglomerat. Iată câteva dintre misiunile spațiale care vor ține ocupată agenda anului 2020.
- Patru misiuni pe Marte, iulie 2020.
Este un moment fără precedent în explorarea planetei Marte. Patru misiuni spațiale diferite vor trimite nave către planeta roșie, cam în jurul lunii iulie 2020. Cea mai impresionantă ar putea fi misiunea NASA, care va trimite un Rover echipat cu cele mai sofisticate echipamente și tehnologii care vor permite elucidarea misterului vieții trecute sau prezente pe această planetă. Roverul va avea conectat și un elicopter dronă. China va trimite propriul Rover, numit Huoxing-1, pentru a studia terenul marțian și atmosfera, într-o misiune de 90 de zile. ESA și ROSCOMOS vor lansa Roverul ”Rosalind Franklin”, numit după chimista care a ajutat la descoperirea structurii ADN și care va sonda căutând semne de viață. Iar Emiratele Arabe Unite vor trimite și ele orbiterul ”Hope Mars Mission” pentru a studia chimia atmosferei marțiene.
- Echipajul comercial Q1.
Astronauții americani vor fi lansați în spațiu de pe teritoriul SUA pentru prima oară, după 2011. SpaceX și Boeing sunt în stagiile finale de testare în siguranță și demonstrații de zbor, înainte de a-i purta pe astronauții americani către Stația Spațială Internațională la bordul navelor spațiale ”Crew Dragon” și ”Starliner”. Ambele companii au primul trimestru din 2020, ca țintă de lansare în spațiu a primelor misiuni cu echipaj uman. Ținând cont de istoria Programului Comercial cu echipaj uman, probabil nu ar trebui să așteptăm foarte mult. Totuși, ne aflăm uite atât de aproape de a vedea tipuri noi de nave ducând oameni în spațiu.
- Artemis 1, Noiembrie 2020
Numită anterior Exploration Mission-1, această misiune a NASA va fi primul zbor al Sistemului de Lansare Spațială (SLS), care va fi cea mai puternică rachetă din lume, atunci când va fi gata. Dar mai este mult de ajustat și probabil nu se va produce în 2020. Pentru Artemis-1, prima versiune a SLS (cu stagii secundare), va trimite o capsulă deep-space Orion a NASA, într-o călătorie fără echipaj în jurul Lunii. Orion, care într-o bună zi va duce oameni pe Lună și poate chiar pe Marte, va petrece aproximativ trei săptămâni în spațiu. Un avertisment prietenesc: există șanse bune ca această misiune să fie întârziată și amânată pentru 2021.
- Chang`e 5, la finalul 2020.
Exact: China are două misiuni de explorare a lumilor extraterestre în 2020, dintre care Chang`e 5 este de departe cea mai temerară. Un lander va încerca să colecteze 4,5 kg de roci lunare și praf de pe marginea vestică a feței apropiate a Lunii. După obținerea mostrelor, un vehicul de ascensiune va duce nava spre un orbiter care va asigura returnarea capsulei pe Terra. Dacă va avea succes, aceasta va fi prima colectare de mostre de sol lunar, de la misiunea Uniunii Sovietice din 1976, Luna 24.
- Multiple lansări ale mega-constelației de sateliți, în timpul anului 2020
În anul 2020 vom vedea efectele bune și rele ale rețelei masă de sateliți. Până la sfârșitul anului, Starlink de la SPACEX va fi o rețea puternică de 720 de sateliți, iar serviciile de internet broadband va deveni disponibil pentru consumatori în a doua jumătate a anului. Între timp, ONEWEB, competitorul internetului via satelit va începe din ianuarie să lanseze lunar sateliți, urmând ca până la sfârșitul anului 2020 să aibă pe orbită 600 de asemenea piese. Îngrijorările și plângerile din partea astronomilor și experților în trafic spațial, privind efectele negative ale acestor mega-constelații de sateliți vor deveni probabil tot mai des și mai pronunțat exprimate.
- Starship, TBD
Starship, strălucitoarea navă interplanetară, reutilizabilă, construită de SpaceX, a fost dezvăluită lumii în septembrie 2019, chiar ar putea duce cândva oameni pe Marte. Întâi, însă, ar trebui să dovedească că poate decola de la sol. Elon Musk speră că va trimite Starship în teste de zbor la altitudini înalte în acest an 2020 și că va încerca un zbor orbital în trimestrul 2 al anului 2021. Musk însă deține reputația sugerării unor termene cam nerealiste, adică ambițioase. Lucrul important, însă, este că Starship se întâmplă și – într-un fel sau altul – ne va reține atenția în 2020 și mai ales, în 2021.
- Lansarea misiunii cu echipaj New Shepard, TBD
Vorbind de companii spațiale, nu vom uita de Blue Origin, deținută de Jeff Bezos, care este rivala companiilor SpaceX, Virgin Galactic și altele. Racheta sa suborbitală de bază a fost mereu creditată că va duce turiști în spațiul cosmic. Compania a lansat de curând cu succes nava New Shepard de 12 ori. Șase dintre misiuni au utilizat aceeași rachetă. Cea mai recentă lansare, care a propulsat în spațiu capsula pentru echipaj (fără echipaj uman), a fost proiectată să se deruleze ca și cum ar avea oameni la bord. CEO-ul companiei, Bob Smith, a spus că firma are așteptări serioase în sensul trimiterii unei misiuni cu echipaj uman în acest an. Spre deosebire de mulți dintre competitorii săi, Blue Origin are, istoric vorbind, reputația de a respecta termenele indicate pentru derularea misiunilor.
- Sursa: Technologyreview.com
- Photo: Spacecenter.org – Rover for Mars
- Adaptare și traducere: Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)