NASA MONITORIZEAZĂ UN ASTEROID DEVASTATOR DE 230 KILOTONE CARE AR PUTEA LOVI TERRA ÎN MAI 2022
Agenția americană urmărește cu atenție asteroidul masiv JF1 – cu un diametru de 130 metri (echivalentul Marii Piramide egiptene de la Ghiza) care ar putea, în cele din urmă, să intre în coliziune cu planeta noastră, cu un impact de 230 kilotone, respectiv de 15 ori mai mult ca bomba explodată la Hiroshima în 1945.
Asteroidul, botezat JF1 este desemnat ca obiect din apropierea Terrei (NEO), asta însemnând că orbitează Soarele și se poate apropia de Terra destul de mult cât să producă îngrijorare. Descoperit în 2009, JF1 este de atunci monitorizat de Laboratorul Jet Propulsion al NASA, prin sistemul Sentry – systemul automat de monitorizare a asteorizilor din catalagoul actualizat și a posibilelor traiectorii de impact cu Terra, pentru o perioadă de 100 de ani.
”Obiecte NEO mai mari de 140 metri au potențialul de a produce efecte serioase asupra unor regiuni întregi sau chiar continente de pe Terra,” conform raportului din 2018 trimis la Casa Albă, care evidențiază pericolele impactului cu un asteorid.
”Asemenea obiecte ar lovi Terra cu o energie minimă de 60 megatone TNT, ceea ce este mai mult decât cel mai puternic dispozitiv nuclear care a fost vreodată testat. Din fericire, monștrii de mari dimensiuni sunt mai puțin comuni și mai ușor de detectat decât obiectele NEO mici.”
Pericolul suscitat de o posibilă coliziune viitoare a mobilizat agențiile spațiale pentru dezvoltarea unor căi de evitare a unui eveniment de extincție ce ar putea surveni în urma unei coliziuni cu obiecte din spațiu. Cercetătorii și inginerii americani și europeni lucrează la o misiune de deviere a unei roci spațiale pentru a proba viabilitatea metodei în cadrul apărării planetare. Misiunea, numită AIDA, va încerca să redirecționeze partea mai mică a asteoridului dublu Didymos, preselectat.
În prima parte a misiunii, o navă va fi prăbușită pe roca spațială, iar o a doua navă va monitoriza locul prăbușirii și va colecta date despre efectele coliziunii.
NASA deja lucrează la un proiect numit Testul de Impact al asteoridului dublu, în timp ce Italia va trimite un micro-satelit CubeSat pentru a monitoriza acțiunea.
Misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va realiza un survol de apropiere post-impact față de asteorid și va colecta date precum masa asteoridului, precum și dimensiunea craterului lăsat în urma impactului.
DART poate realiza misiunea sa și fără Hera – efectele impactului asupra orbitei asteoridului vor fi măsurate utilizând observatoarele astronomice de la sol, a spus Ian Carneli – managerul misiunii Hera. Însă zborul împreună al celor două misiuni vor spori cunoașterea per ansamblu, iar Hera va colecta date importante în cadrul acestui experiment care vor conduce la o tehnică aplicabilă și în cazul altor asteroizi.
În prezent statisticile estimează că șansele (sau neșansele) unei coliziuni cu asteroidul JF1 sunt reduse, respectiv 1 la 3.800, pentru data de 6 mai 2022, respectiv în procente cam 0,026%.
Sursa: Metro.co.uk By Jeff Parsons, 14 nov. 2019
Adaptare și traducere: Crișan Petru Ciprian
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)