EXISTĂ VIEȚUITOARE ÎN ATMOSFERA VENUSIANĂ CARE SE HRĂNESC CU UV? MISIUNEA COMUNĂ RUSO-AMERICANĂ VA ELUCIDA MISTERUL

EXISTĂ VIEȚUITOARE ÎN ATMOSFERA VENUSIANĂ CARE SE HRĂNESC CU UV? MISIUNEA COMUNĂ RUSO-AMERICANĂ VA ELUCIDA MISTERUL

Rusia, țara cu cel mai extins record al explorării planetei Venus, planifică o revenire în colaborare cu SUA. Cele mai incitante așteptări sunt legate de identificarea eventuală a unor forme de viață în norii aflați la înălțimea atmosferei sale super-dense.

Dintre cele două planete situate în vecinătatea Terrei, Marte a primit cea mai multă atenție științifică, parțial pentru că este cea mai bună candidată pentru viitoare expediții umane și colonizare. Venus, cu condițiile sale ostile de la suprafață a primit atenție în secolul XXI doar prin două misiuni de apropiere – VENUS Express de la ESA și Akatsuki de la JAXA.

Însă Venus ar putea oferi un răspuns mai bun, decât Marte, la cel puțin o întrebare cheie: viața, în orice formă, există exclusiv pe Terra? Rusia, care poartă distincția celui mai dedicat explorator al acestei planete, datorită programelor sovietice Venera și Vega, proiectează încercări viabile de a afla răspunsul până în anul 2030.

”Viața în norii venusieni este ceva incitant de căutat. Până în prezent, nu există dovezi care să ne spună că NU EXISTĂ VIAȚĂ în norii superiori de pe Venus. Și acest aspect va fi doar unul din obiectivele misiunii viitoare”, a menționat Lyudmila Zasova de la Institutul de Cercetări Spațiale din Rusia.

Zasova este parte a echipei misiunii VenusD, care va fi prima misiune ce va ajunge la suprafața planetei Venus, după landerele gemene Vega din 1984. Planul misiunii este de a reutiliza designul de succes al landerului, cu îmbunătățiri legate de longevitatea încărcăturii științifice.

Instrumentele și transmițătorul radio vor supraviețui cel puțin două ore după momentul aterizării la solul venusian, ceea ce pare un timp ridicol de scurt comparat cu anii în care rovere precum Curiosity operează pe Marte. Diferența o face Venus, care este cu adevărat inospitalieră: cu o temperatură la suprafață ce atinge valori de 460 grade Celsius, cu o presiune atmosferică de 90 de ori mai mare ca cea terestră și cu nori denși de acid sulfuric în loc de apă.

Aceste condiții nu sunt, desigur, propice vieții așa cum o cunoaștem, dar diferența ar putea-o face norii de înaltă altitudine unde apa se găsește în stare lichidă și unde există compuși de bază necesari pentru o anumită forme de metabolism. Pe plaenta noastră se cunoaște deja că există bacterii în norii tereștri și nu există nimic care să prevină condiții similare în ce privește planeta Venus. În fapt, bacteriile ce absorb radiația ultra-violetă pentru a obține energie au fost demult propuse ca autoare posibile ale fenomenului de ”absorbție UV necunoscută”, fenomen observat sub forma unor petice negre în imaginile UV ale planetei Venus.

Un balon de altitudine, pe care NASA îl va pune la dispoziție pentru această misiune, ar putea ajuta la colectarea datelor atmosferice pentru a testa această teorie. Partea americană va fi de asemenea responsabilă pentru o sondă miniaturizată ultra-durabilă care va fi plasată la suprafață de către lander și care ar putea supraviețui condițiilor peste 60 de zile, colectând informații pe care le va transmite către un orbiter. ”Această stație este micuță, de aproximativ 10kg, însă va emite date meteo de la suprafață, precum viteza și direcția vântului, temperatura și/sau luminozitatea de la locul aterizării”, a spus Zasova către RT.com

Misiunea ar putea aduce importante descoperiri științifice în ce privește explorarea planetei Venus, pentru că instrumentele care pot fi create în prezent sunt substanțial superioare tehnologic celor din anii 1960 și chiar 1980, ale misiunilor anterioare de pe Venus.

SURSA: RT.COM
Adaptare și traducere: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.