CELULELE INIMII SE MODIFICĂ ÎN TIMPUL ZBORULUI SPAȚIAL

CELULELE INIMII SE MODIFICĂ ÎN TIMPUL ZBORULUI SPAȚIAL

Joi. 7 noiembrie 2019 (News HealthDay) – Sună alarmant, însă modificările sunt numai temporare: cercetătorii au raportat că celulele inimii care se dezvoltă în spațiu prezintă o în spațiu prezintă o expresie alterată a genelor. Dar la numai 10 zile după revenirea pe Terra, celulele subiect s-au reîntors la normal. Expunerea la micro-gravitație a modificat expresia a mii de gene din celulele stem din celulele cardio crescute pe Stația Spațială Internațională.

”Studiul nostru este inovativ pentru că utilizează în premieră celule umane stem pluripotente induse pentru a studia efectele zborului spațial asupra funcționării inimii umane” a precizat autorul senior al studiului, Dr. Joseph Wu, de la Facultatea de Medicină a Universității Standford – California.

Microgravitația este un mediu neînțeles foarte bine în sensul efectelor sale asupra corpului uman și astfel de studii pot aduce lămuriri privind comportamentul celular în spațiu, mai ales în perspectiva unor misiuni spațiale mai îndelungate, precum misiunile pe Lună și Pe Marte.

Studiile anterioare au arătat modificări în funcționarea inimii în timpul zborurilor spațiale, incluzând bătăi mai reduse ale inimii, presiune arterială mai scăzută și creșterea debitului cardiac dar, până în prezent se cunoștea foarte puțin despre modul în care microgravitația afectează funcția cardiacă la nivel celular.

”Am fost surprinși de rapiditatea cu care celulele mușchiului cardiac uman s-au adaptat mediului diferit în care au fost plasate, incluzând micro-gravitația”, a adăugat Wu.

Cercetarea a fost publicată în numărul din 7 Noiembrie al jurnalului ”Stem Cell Reports”, iar de rezultatele produse de astfel de studii vor beneficia în primul rând astronauții care se pregătesc pentru misiuni spațiale îndelungate.

Sursa: Medicinenet.com, HealthDay Journal.
Adaptare și traducere: Crișan Petru Ciprian

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.