Această prezentare necesită JavaScript.
Prima săptămână de tabără aproape s-a încheiat și, atât noi, cât și tinerii participanți, nici nu ne-am dat seama cât de repede a trecut. Știința înseamnă teorie verificabilă în practică, iar demonstrațiile interactive constituie punctul forte al taberei noastre. Și joaca, desenul, avioanele … în pauze. Ar fi multe de spus …
Joi demonstrația a oferit aplicații ale forței aburului și prezentarea unor elemente de optică, ce pot fi asimilate valoarea invenției opticii astronomice, medicale și de navigație. Inventarea și utilizarea opticii astronomice acum 4 secole a însemnat debutul științei moderne, așa cum o cunoaștem, și un ochi de 300 de ori mai puternic cu care am putut privi în cosmos, în sistemul nostru solar și apoi … mult mai departe. ”Joaca” cu mecanismul rotativ din lemn, propulsat prin vibrație aplicată inteligent … i-a convins pe copii de faptul că unele lucruri, simple la prima vedere, sunt de fapt mecanisme cu principii complexe de funcționare, aplicate prin ingeniozitate și inventivitate.
Grupa celor mai mari, de la ora 12.00 au fost întâmpinați de domnul prof. Lucian Stoian, de la Centrul de Excelență în Astronomie al Liceului V.Lucaciu, cu o expunere și prezentare video a unor observații astronomice de tabără, cu abordarea sistemului nostru solar din perspectiva mecanicii cerești și a structurii sale, pornind de la Soare și cu prezentarea câtorva obiecte din cerul de adâncime.
Ziua de Vineri a adus o abordare … diferită. Timbrele cu tematică astronomică sunt simboluri ce marchează sau celebrează diverse etape și momente în dezvoltarea astronomiei, astrofizicii, aeronauticii, astronauticii ș.a.m.d, pe scurt punctează evoluția înțelegerii noastre asupra universului. Dl. prof. Avram, după ce noi am prezentat colecția de timbre a Complexului Astronomic Baia Mare, a oferit copiilor o viziune generică, intuitivă asupra valorii mărcilor poștale pentru civilizația modernă. Imagologia acestor petice de hârtie este extrem de fascinantă și de complexă, iar copiii au putut ține în mânuțe timbre, fișe tematice cu timbre și au putut consulta cataloage de timbre. După o pauză de joacă, au putut vedea cu ochii lor cum poate fi creată sau realizată o jucărie tehnică interactivă. La urmă, racheta cu apă, și de această dată fără parașută, a fost lansată … de câte ori a fost posibil, până la sfârșitul programului. De la ora 12.00 grupa celor mai mari a fost întâmpinată de domnul profesor Lucian Stoian, care a propus o temă aplicată interesantă, măsurarea distanțelor în Univers. De ce, cum și cu ce? De la ora 13.00, grupa a II-a urmează să cupleze atenția spre experimente și demonstrații științifice. Am auzit că nu vor pleca acasă cu mana goală, ci că vor primi o jucărie! 🙂 Inițial, în această seară am fi dorit să facem observații astronomice pentru părinți și copii. Însă, vremea pe ore ne arată că între 21.00 și 24.000 vor fi nori pe cer și șansele de ploaie sunt mari. Așa că … reprogramăm pe săptămâna viitoare. Vom reveni cu mai multe imagini!
Ciprian Crișan
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)