Jurnal de Tăbără științifică de Vacanță la Complexul Astronomic Baia Mare (I)

Această prezentare necesită JavaScript.

Programul Astromania derulat la Complexul Astronomic Baia Mare are înscriși la această ediție, a treia, peste 80 de copii, împărțiți în două grupe. Așteptările lor sunt uriașe și vom încerca să găsim răspuns la toate întrebările și dorințele copiilor.

Marți, în prima zi de tabără științifică, am povestit nici mai mult, nici mai puțin – decât despre Big-Bang, despre expansiunea accelerată a Universului și despre cum ar arăta un balon umflat având desenate 100 de miliarde de puncte roz (acestea sunt galaxiile din Universul observabil). Am demontat un spinner, o jucărie giroscopică la modă, care reușește să-i smulgă pe copii de lângă tablete, smartphone-uri și computere, pentru a ajunge la rulmentul care, pentru epoca industrială veche, a mașinilor, a reprezentat echivalentul inventării roții in timpuri imemoriale. Interactiv am discutat și despre sistemul nostru solar și poziția privilegiată a Terrei în această structură cosmică. Am găsit destul timp pentru a viziona și un film 3d educațional, prezentând sistemul solar, în noua sală Kinematronic, dedicată activităților educaționale speciale. Telescopul cu filtru solar a fost, de asemenea utilizat, pentru observații asupra Soarelui.

Miercuri, în a doua zi de tabără științifică de vacanță, aventura cosmică a început cu o ”pauză” recreativă cu desene animate amuzante, apoi cu o călătorie fascinantă printre stele, în cupola planetariului, povestind despre sistemul solar și despre constelațiile emisferei nordice și celei sudice. Mașina Spațiu-Timpului, ne-a purtat în trecut și în viitor, la polul nord și polul sud al Pământului, de unde am privit cerul înstelat cu uimire și curiozitate de copii.

Apoi a început cu adevărat … distracția. Colaboratorul nostru, Andrei Avram – muzeolog și expert în concepție și realizare jucării tehnice interactive, pentru demonstrarea unor principii științifice, le-a oferit copiilor o demonstrație a forței cinetice generate de abur și apoi, ”racheta propulsată de apă” s-a înălțat spre cer de zeci și zeci de ori, acționată de o pompă cu dop care a aplicat presiunea aerului asupra unei sticle cu apă.

Experimentele științifice interactive vor continua și în următoarele zile! Asigurăm părinții că aceste experimente sunt total inofensive și ultra-distractive. Vom reveni!

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.