(ȘI A FOST) NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

În acest an, tema centrală abordată cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, la Complexul Astronomic Baia Mare, a fost căutarea ”centrului universului”, în cupola planetariului, cu subteme ce au vizat și identificarea extratereștrilor veseli, în cadrul atelierului educațional (și a concursului cu premii) de desenat și colorat, precum și creionarea altor puncte din sistemul solar și galaxie unde ar putea exista viață sau chiar civilizații extraterestre. Vremea nu ne-a permis să organizăm observații astronomice, atât de așteptate de participanți, însă prezența în număr foarte mare a publicului tânăr și extrem de tânăr a reprezentat o provocare căreia i-am răspuns cu animații comice interesante, invitația la noua facilitate deschisă neoficial – astro-kinetic (noua sală de educație muzeală și video-proiecții documentare 3D) și vizita la observatorul astronomic, pentru o călătorie în viitorul apropiat când, după renovare, vom avea la Baia Mare un OBSERVATOR ASTRONOMIC AUTOMATIZAT.

Așadar, mașina spațiu-timpului, care este proiectorul stelar Zeiss Skymaster Zkp4, cel mai performant planetariu opto-mecanic din România, ne-a facilitat călătorii virtuale în spațiu și timp către Big-Bang și chiar dincolo de acesta, în ipoteticul sau, de ce nu, probabilul Multivers, iar la observator am urmărit ghidaje și demonstrații live ale facilității de acolo, ghidul prezent acolo rememorând amintirile sale din viitor. Norii au persistat pe cer, până la miezul nopții, blocând orice încercări de a pune telescoapele la treabă, însă – promitem că foarte curând, ne vom revanșa în acest sens.

Această prezentare necesită JavaScript.

 Vremea, însă, nu a fost un impediment serios pentru cei peste 2.000 de vizitatori care au ajuns la Complexul Astronomic Baia Mare de noaptea muzeelor, sau care au așteptat cu răbdare accesul în cupola planetariului pentru călătoria fantastică dincolo de începuturile timpului. Datorită solicitărilor din partea publicului, programul a fost prelungit cu o oră. Mulțumim vizitatorilor noștri și mulțumim voluntarilor prezenți care, cu seriozitate și implicare, au contribuit la succesul imens al acestui eveniment anual!

Ciprian Crișan – PR
Complexul Astronomic Baia Mare

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.