”MAREA PATĂ RECE” DE PE JUPITER ESTE DE DOUĂ ORI MAI MARE DECÂT PLANETA MARTE

”MAREA PATĂ RECE” DE PE JUPITER ESTE DE DOUĂ ORI MARI MARE DECÂT PLANETA MARTE

Cei mai mulți dintre noi au auzit desigur despre ”Marea Pată Roșie”, o furtună pe Jupiter care are de trei ori dimensiunea Terrei și care durează de mai multe secole. Astronomii britanici au descoperit acum un sistem meteo special numit ”Marea Pată Rece”, cu o dimensiune estimată de 110 milioane de mile pătrate.

Chiar dacă nu este la fel de mare ca geamăna sa, Marea Pară Rece este mult mai mare decât suprafața terestră neacoperită de apă (57,5 milioane mile pătrate). Este de două ori mai mare decât Marte și de patru ori mai mare decât Mercur.

Marea Pată Rece a fost observată prin intermediul Spectrografului Echelle IR Criogenic de înaltă rezoluție (instrumentul CRIRES), un scanner foarte puternic atașat Telescopului VLT (Very Large Telescope) al Observatorului Sudic European din Chile.

Spre deosebire de Marea Pată Roșie, Marea Pată Rece este situată mult deasupra suprafeței planetare a lui Jupiter, în termosferă. Așa cum sugerează și numele său, este mult mai rece decât atmosfera din jur, cu o temperatură către 200 Kelvin (-73 grade Celsius).

”Este prima dată când o caracteristică meteo din atmosfera înaltă a lui Jupiter a fost observată, în afara aurorei strălucitoare a planetei”, a spus într-o declarație conducătorul studiului Tom Stallard, profesor asociat de astronomie planetară de la Universitatea Leicester.

”Marea Pată Rece este mult mai volatilă decât Marea Pată Roșie – ale cărei modificări sunt lente, schimbându-și dramatic forma și dimensiunea de-a lungul a numai câteva zile și săptămâni, însă a reapărut timp de 15 ani, după datele pe care am reușit să le analizăm. Aceasta sugerează că se reformează continuu, iar ca rezultat ar ptea di la fel de veche precum aurora pe care o formează, așadar o vârstă de mai multe mii de ani.”

Atunci când vântul solar interacționează cu magnetosfera unei planete, acesta excită particulele magnetice. Această energie interacționează apoi cu particulele de gaz și provoacă apariția pe cer a unor culori luminoase, fenomen cunoscut sub denumirea de auroră. Aurora boreală de la Polul Nord terestru este probabil cea mai cunoscută asemenea instanță a fenomenului.

Însă aurorele se pot produce pe orice planetă care orbitează o stea și care are magnetosferă. Jupiter deține cea mai puternică magnetosferă din sistemul nostru solar, fiind de 10 ori mai puternică decât cea a Terrei. Aceasta permite apariția multor aurore conectate cu Jupiter, însă multe dintre acestea rămân invizibile pe pe Terra, datorită atmosferei gazoase dense a lui Jupiter.

Echipa lui Stallard consideră că Marea Pată Rece identificată în atmosfera superioară a lui Jupiter reprezintă un efect secundar al aurorei. Atunci când particulele din magnetosfera gigantului gazos sunt excitate, acestea încep să se deplaseze mult mai rapid. Rotația lui Jupiter (cea mai rapidă planetă din Sistemul Solar, cam de 28 de ori mai repede decât Terra) trimite aceste particule energizate rachetate către poli și în exterior către termosferă. Aceasta creează un buzunar gol și rece, așadar Marea Pată Rece.

”Observațiile și modelările asupra atmosferei înalte de pe Terra au arătat că, pe termen scurt, pot exista modificări în temperatura și densitatea atmosferei de înălțime”, a spus Stallard.

”Cele două mari diferențe (între Terra și Jupiter) sunt următoarele: în primul rând, aurora terestră prezintă modificări substanțiale cauzate de activitatea solară, în timp ce aurora Jupiteriană este dominată de gazele satelitului său vulcanic Io, care este relativ încet și stabil; în al doilea rând, valurile atmosferice generate de aurora terestră pot conduce căldura de-a lungul și de-a latul întregii planete, în timp ce rotația foarte rapidă a lui Jupiter captează această energie în apropierea polilor.”

Sursa: Sputniknews.com, Credit foto: NASA, Jason Major, via Sputnik.
Traducere și adaptare: Ciprian Crișan
Citește originalul în engleză AICI

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.