EVENIMENTE ASTRONOMICE NOTABILE ÎN LUNA MARTIE 2017

sistemul-solar

EVENIMENTE ASTRONOMICE NOTABILE ÎN LUNA MARTIE 2017

1 Martie

Luna și planeta Marte – apropiere la numai 4°07′. Vârsta Lunii – 3 zile. Perechea va deveni vizibilă către ora 18.28, pe măsura lăsării amurgului, la 34 grade deasupra orizontului sud-vestic. Vor călători împreună spre orizont, apunând la 3 ore și 51 de minute după apusul Soarelui, la 21.59. Luna va avea magnitudinea de -10,6, iar Marte 1,3 – ambele obiecte fiind în constelația Pisces. Perechea va avea totuși o separație prea mare pentru a intra in câmpul vizual al telescopului, însă ar putea fi ușor observată cu ochiul liber și cu binoclul.

2 Martie

Conjuncție Luna și Eris. Luna și 136199 Eris vor împărți aceeași ascensie dreaptă, cu Luna trecând la 8°35′ nord de Eris. Luna – vârsta de patru zile. Perechea va deveni vizibilă către ora 18.25, la 25 grade deasupra orizontului sud-vestic. Vor apune împreună la ora 21.15. Luna va avea magnitudinea -10,7 în constelația Pisces, iar 136199 Eris – magnitudinea 18,8 în constelația vecină Cetus.

Neptun – conjuncție solară: 2 martie – ora 04.46. Neptun va trece foarte aproape de Soare, pe cer purtat pe orbita sa către partea îndepărtată a sistemului solar, față de Terra. La cea mai mare apropiere, Neptun va apărea la o separație de numai  0°50′ față de Soare, făcându-l total neobservabil timp de câteva săptămâni, când se va pierde în strălucirea solară. Către acel moment, Neptun se va afla de asemenea la cea mai mare distanță față de Terra – 30,94 unități astronomice, de vreme ce cele două planete se vor afla în părți opuse ale sistemului solar. Dacă ar putea fi observat la acel moment, ar apărea ca un punct cu un diametru de 2,2 secunde de arc. De-a lungul următoarelor săptămâni și luni, Neptun se va orienta din nou către vestul Soarelui, devenind gradual vizibil pe cerul dinaintea zorilor. Peste aproximativ șase luni, va atinge opoziția, când va deveni virtual vizibil întreaga noapte.

Conjuncție Luna și Ceres  (ora 22.44). Luna și Ceres se vor afla împreună în aceeași ascensie dreaptă, cu Luna trecând la 0°50′ către sud de Ceres. Perechea va deveni vizibilă către ora 18.30, pe măsura lăsării amurgului, la 42 grade deasupra orizontului sud-vestic. Vor apune împreună către 22.59. Luna va avea magnitudinea de -11,1 iar Ceres 9,0 – ambele situate în constelația Cetus. Perechea va apărea cu o separație prea mare pentru a fi surprinsă în telescop, dar va fi vizibilă în binocluri.

3 Martie

Luna la Perigeu (ora 09,34). Luna va ajunge cel mai apropiat punct de Terra pe orbita sa și – ca atare – va apărea ușor mai mare decât în alte momente. Distanța Lunii față de Terra variază pentru că orbita sa nu este perfect circulară – având o formă ușor ovală sau eliptică. Pe măsură ce Luna traversează lună de lună această cale eliptică în jurul Terrei, distanța sa față de planeta noastră variază cam cu 10%, între 363.000 km și 405.000 km. Dimensiunea sa unghiulară variază de asemenea, datorită aceluiași factor, și își modifică de asemenea strălucirea, deși în practică este destul de greu de observat, datorită schimbării fazelor Lunii în același timp. Perioada exactă a ciclului lunar între perigeu (cea mai mare apropiere) și apogeu (cea mai mare depărtare) și reluare ciclu, este de 27,555 zile – o perioadă numită lună anomalistică. Aceasta este foarte apropiată de perioada orbitală a Lunii (27,332 zile), dar ușor mai lungă. Pentru că perigeul lunar va surveni la un moment apropiat de Luna Nouă, Luna va apărea ca o semilună subțire. Cu această ocazie, Luna va trece la o distanță de 369.000 km față de Pământ și va apărea cu un diametru unghiular de 32,36 secunde de arc. Dimensiunea medie obișnuită este de 31,07 secunde de arc.

4 martie

Conjuncție Mercur – Neptun (ora: 07.25). Mercur și Neptun se vor afla împreună în ascensie dreaptă, cu Mercur trecând la 1°07′ Sud de Neptun. Această conjuncție nu va fi însă observabilă, pentru că obiectele se vor afla foarte aproape de Soare (separație de 2 grade). Mercur va avea magnitudinea de -1,6 iar Neptun 8,0 – ambele în constelația Aquarius.

5 martie

Luna în primul pătrar (ora: 13,34). Luna va guverna cerul de seară și va apune către miezul nopții. Va deveni vizibilă către ora 18,32 – la amurg, la 59 grade deasupra orizontului sudic. Va apune la ora 01,55.La acest moment din cadrul ciclului fazelor lunii, ea va apărea luminată aproape exact la jumătate. În următoarele zile, Luna va apune mai târziu, de la o zi la alta – fiind cu atât mai mult observabilă noaptea.

Conjuncție Marte – Eris (ora: 19,14) care vor împărți aceeași ascensie dreaptă, cu Marte trecând la 13°11’Nord de Eris. Perechea va fi greu de observat totuși, din Baia Mare, întrucât nu se va afla la mai mult de 18 grade deasupra orizontului. Marte va avea magnitudinea de 1,3 în constelația Pisces, iar Eris 18,8 în constelația Cetus.

7 martie

Mercur – conjuncție solară superioară (ora: 02,15). Mercur va trece, pe cer, foarte aproape de Soare, purtat pe orbita sa către partea îndepărtată a sistemului solar, în raport cu Terra. Această mișcare se produce în fiecare ciclu sinodic al planetei (116 zile) și marchează sfârșitul apariției planetei Mercur pe cerul de dimineață și tranziția sa către apariția pe cerul de seară, în următoarele săptămâni. La cea mai mare apropiere, Mercur va apărea la o separație de numai 1°41’față de Soare, devenind total inobservabil pentru două săptămâni, pierdut în strălucirea solară. Mercur va atinge de asemenea apogeul – când va ajunge la cea mai mare distanță față de Terra. Se va deplasa către o distanță de 1,36 unități astronomice față de Terra, marcând o apariție mică și foarte îndepărtată. Dacă ar putea fi observat, ar măsura un diametru de 4,9 secunde de arc.

10 martie

Cometa 2P/Encke la Periheliu – cea mai mare apropiere de Soare, la o distanță de 0,34 unități astronomice. Din Baia Mare nu va fi ușor de observat, pentru că se va afla foarte aproape de Soare, cu o separație de numai 4 grade. Tot în această zi va atinge cea mai mare strălucire, magnitudinea de 2,9 – rezidând la 0,66 unități astronomice de Terra.

Cometa 73/Schwassmann – Wachmann atinge cea mai mare strălucire, cu o magnitudine de 11,7 – fiind situată la 0,98 unități astronomice față de Soare și 1,41 unități astronomice față de Terra. Din Baia Mare nu va fi ușor observabilă, rezidând în depărtare spre sud și nu se va înălța peste 21 grade deasupra orizontului.

12 martie

Lună Plină (ora: 16,55). Luna este situată aproape în direcție opusă față de Soare pe cer, plasată mult deasupra orizontului mare parte a nopții. La exact momentul în care Luna atinge această fază, se va afla la o declinație de +04°44′ în constelația Leo. Va fi vizibilă de la toate latitudinile între 84°N and 75°S.

14 martie

Luna și Jupiter – apropiere la numai 2°19′  (la ora: 23.36). Perechea devine accesibilă către ora 21,32 – cu răsărit la 7 grade deasupra orizontului. Vor atinge cel mai înalt punct pe cer – 35 grade – la ora 02,16 deasupra orizontului sudic. Luna va avea magnitudinea de -12,5 iar Jupiter -2,4. Ambele sunt în constelația Virgo.

15 martie

Luna la afeliu (ora: 15,35). Orbita lunară a Lunii în jurul Terrei o va purta pe aceasta în cel mai îndepărtat punct față de Soare, afeliul său, la o distanță de 0,9968 unități astronomice față de Soare.

17 martie

Conjuncție Venus și Mercur (ora: 01,12), când cele două planete se vor afla în aceeași ascensie dreaptă, cu Venus trecând la 9°32′ Nord de Mercur. Din Baia Mare perechea va fi greu de observat pentru că nu vor apărea la o înălțime peste 11 grade deasupra orizontului. Vor deveni vizibile către orele 18,47 – către amurg – și vor apune la ora 20.01. Venus va avea o magnitudine de -4,3 și Mercur -1,4 – ambele planete fiind situate în constelația Pisces.

18 martie

Luna la apogeu (ora: 19,26). Luna va atinge cel mai îndepărtat punct pe orbita sa față de Terra și va apărea ușor mai mică decât în alte momente. Întrucât apogeul lunar din 18 martie survine când Luna este aproape de primul pătrar, va apărea pe cerul de dimineață.

20 martie

Echinocțiul de primăvară (ora: 12,21). Ziua este egală cu noaptea, Soarele se află deasupra orizontului timp de 12 ore în orice zonă de pe Terra. În ziua echinocțiului, axa polilor Terrei nu este înclinată nici către Soare și nici invers, Soarele fiind deasupra orizontului timp de 12 ore la toate latitudinile Terrei. Conform definițiilor astronomice ale anotimpurilor, această zi marchează începutul primăverii în emisfera nordică și începutul toamnei în emisfera sudică.

Apropiere Luna și Saturn (ora: 12,54). Luna și planeta Saturn vor iniția o apropiere strânsă, trecând la numai 3°25′ una față de cealaltă. Vârsta Lunii la acel moment: 22 zile. Perechea va fi dificil de observat din Baia Mare, întrucât cele două obiecte nu se vor înălța mai sus de 19 grade. Cele două obiecte vor răsări către 02,04 și vor atinge altitudinea de 19 grade deasupra orizontului, înainte de a dispărea în zori, către ora 06,07. Magnitudinea Lunii: – 11,9 – magnitudinea planetei Saturn: 0,2. Ambele obiecte situate în constelația Sagittarius.

Luna în primul pătrar (ora: 18.00). Luna va fi vizibilă din Baia Mare pe cerul de noapte, răsărind la ora 01,57 și atingând o altitudine de 22 grade deasupra orizontului sudic, dispărând în lumina zorilor către ora 06,07.

23 martie

Mercur la periheliu (ora: 15,54). Orbita de 88 de zile a lui Mercur în jurul Soarelui va purta această planetă către cel mai apropiat punct în raport cu Soarele, periheliul său, la o distanță de 0,31 unități astronomice.  Spre deosebire de cele mai multe planete, care urmează orbite aproape circulare ce variază în diferență cu numai câteva procente, Mercur deține o orbită cu o eliptică semnificativă.  Distanța sa variază între 0,307 unități astronomice la periheliu (cea mai mare apropiere) și 0,467 unități astronomice la afeliu (cea mai mare îndepărtare). Această variație de peste 50% înseamnă că suprafața sa primește de două ori mai multă energie de la Soare – la periheliu, comparat cu afeliu.

25 martie

Luna la periheliu (ora: 11,42) – cel mai apropiat punct al Lunii față de Soare, în orbita sa lunară în jurul Terrei, la o distanță de 0,9953 unități astronomice față de Soare. Moment apropiat de trecerea în fază de Lună Nouă. Distanța între Terra și Lună va fi de 380.000 km.

Venus – conjuncție solară inferioară (ora: 12,12). Venus va trece foarte aproape de Soare pe cer, pe măsură ce orbita poartă această planetă  între Soare și Terra. Acest eveniment survine în fiecare ciclu sinodic al planetei (584 zile) și marchează sfârșitul apariției planetei Venus pe cerul de noapte și tranziția sa către cerul de dimineață, în următoarele două săptămâni. La cea mai strânsă apropiere, Venus va apărea cu o separație de numai 8 grade față de Soare, făcând acest obiect inobservabil pentru câteva săptămâni. Venus va traversa de asemenea perigeul său (cea mai mare apropiere de Terra) cam în același moment, deoarece rezidă de aceeași parte a Soarelui ca și Terra – în sistemul solar. Se va deplasa în interiorul unei distanțe de 0,28 unități astronomice față de Terra. Dacă ar putea fi observată, Venus ar măsura 59,4 secunde de arc în diametru.

27 martie

Conjuncție Mercur și Uranus (ora: 08,57). Mercur și Uranus vor împărți aceeași ascensie dreaptă, cu Mercur trecând la 2°24′ Nord de Uranus. Din Baia Mare perechea va fi greu de observat, apariția ne-depășind 10 grade deasupra orizontului. Magnitudine Mercur: -0,8 iar Uranus 5,9 – ambele situate în constelația Pisces.

Conjuncție Lună și Venus (ora: 15,42). Luna va trece la 11°19′ Sud de Venus. Evenimentul nu poate fi observat din Baia Mare, cea mai înaltă altitudine a celor două obiecte fiind de 4 grade deasupra linie orizontului.  Magnitudine Lună: -7,0 iar Venus -4,1. Ambele obiecte în constelația Pisces.

28 martie

Lună Nouă (ora: 05,59). Luna va trece aproape de Soare și se va pierde în strălucirea solară pentru câteva zile.

29 martie

Conjuncție Luna și Mercur (ora: 10,17). Luna și Mercur în aceeași ascensie dreaptă, cu Luna trecând la 6°35′ Sud de Mercur. Altitudine maximă: 13 grade deasupra orizontului. Magnitudine Lună: -8,6 iar cea a planetei Mercur: -0,6. Ambele obiecte sunt în constelația Pisces.

30 martie

Mercur – dihotomie (ora: 08,32). Planeta Mercur apare pe cerul de noapte, strălucind cu o magnitudine de -0,5.  Altitudine maximă pentru Baia Mare: 13 grade deasupra orizontului. Devine vizibilă către ora: 20,14. Orbita lui Mercur rezidă mai aproape de Soare decât cea terestră, însemnând că întotdeauna va apărea mai aproape de Soare și dificultatea incipientă de a observa această planetă o mare parte a timpului. Mercur este observabil numai câteva zile de fiecare dată când atinge cea mai mare separație față de Soare – moment supranumit marea elongație.

Luna la Perigeu (ora: 15,33). Luna va atinge cel mai apropiat punct față de Terra pe orbita sa și va apărea ușor mai mare decât în alte dăți. Perigeul lunar din 30 martie survine aproape de faza de Lună nouă, iar Luna va fi vizibilă sub forma unei semiluni subțiri.

Notă: Coordonatele de timp sunt aferente orei locale (Baia Mare)

Sursa: inthesky.org

Credit foto: shutterstock.com

Traducere & Adaptare: Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.