ECLIPSA DE LUNĂ ÎN PENUMBRĂ DIN 16 SEPTEMBRIE 2016 POATE FI OBSERVATĂ DE LA PLANETARIU

presa-lunar-eclipse
 

ECLIPSA DE LUNĂ ÎN PENUMBRĂ DIN 16 SEPTEMBRIE 2016 POATE FI OBSERVATĂ DE LA PLANETARIU

În seara de vineri, 16 septembrie 2016, între orele 20.00 – 24.00 vă invităm la Complexul Astronomic Baia Mare pentru observarea unui fenomen astronomic special: ECLIPSA DE LUNĂ ÎN PENUMBRĂ. O eclipsă în penumbră survine atunci când Luna trece prin penumbra Pământului. Această penumbră cauzează o întunecare subtilă a suprafeței Lunii.
În ultimii șase ani evenimente astronomice similare (eclipse lunare în penumbră) au avut loc pe 21 decembrie 2010, 28 noiembrie 2012 și 19 octombrie 2013.
Eclipsa de Lună din 16 septembrie 2016 debutează la ora 19.56, atinge momentul de maxim la 21.56 și sfârșește la ora 23.55. La momentul de start – când penumbra Terrei va începe se atingă suprafața Lunii, aceasta se va afla la o altitudine de numai câteva grade deasupra liniei orizontului și observarea acestui moment presupune absența obstacolelor fizice în direcția Est.
La momentul de maxim, Luna se va afla la o altitudine de 21,5 grade, iar la momentul de sfârșit al eclipsei – la o altitudine de 35,6 grade.
 
Ovidiu Ignat, Ciprian Crișan – Complexul Astronomic Baia Mare

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Multumim pentru informatie.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.