ANUL 2016 LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

2016mic

Vă invităm să parcurgem împreună câteva dintre activitățile propuse publicului în acest an, un an dedicat observațiilor astronomice live cu telescoapele și lunetele din dotare. Telescopul alfa pentru observații de zi asupra Soarelui va fi aproape nelipsit din peisajul instituției noastre, iar manifestările ce presupun observații astronomice vor domina componenta de activitate a Complexului Astronomic Baia Mare, în anul 2016. Până la începutul lunii mai 2016, va fi pusă în funcțiune noua stație de monitorizare a meteorilor, Baia Mare – prin această stație revenind pe harta cercetării astronomice mondiale, întrucât statistica monitorizării va fi înscrisă pe portaluri de specialitate. Pentru o clară delimitare și pentru a nu încărca foarte mult text, în acest calendar nu sunt prezentate expozițiile itinerate și evenimentele desfășurate în alte locații și localități, precum și alte activități proiectate – a căror realizare nu este sigură.

În perioada 18-22 aprilie 2016, în așa numita săptămână „Școala Altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun!” sunt programate zeci de vizite școlare la „Complexul Astronomic Baia Mare”, în cadrul unor circuite de vizitare speciale, în sprijinul educației non-formale;

Ziua de 9 mai 2016 este dedicată observării tranzitului planetei Mercur peste discul Soarelui. Cea mai mică planetă din sistemul solar va fi vizibilă sub forma unui mic punct negru traversând prin fața discului solar. Ultimele două asemenea evenimente legate de Mercur au survenit în anii 2003 și 2006, iar după cel din 2016, următorul se va produce în 2019.

Vernisajul expozitiei „Cerul în mâinile tale” (expoziție dedicată nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere, proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național) va avea loc în data de 11 mai 2016, la ora 12.00. O expoziție cu diagrame tactile, adecvată atât publicului special cât și publicului larg, ce poate fi receptată dintr-o perspectivă inedită, multisenzorială.

Pe 14 mai 2016 sărbătorim împreună prima din cele două zile ale astronomiei. Ziua Astronomiei (I) vă oferă o serată astronomică specială de observații cu luneta și telescopul asupra unor obiecte pe care le vom selecta împreună. Desigur, în condițiile unui cer senin!

Noaptea de 21 mai 2016 este Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment în cadrul căruia veți putea vizita în nocturnă expozițiile noastre, veți participa la observații astronomice (Jupiter, Saturn, Marte, Luna) și vom descoperi noi perspective ale Universului cinematic;

În perioada 5 – 15 iulie 2016, Astromania revine! A II-a ediție a școlii astronomice de vară pentru școlari promite o incursiune spectaculoasă în tainele universului, activități practice și de joc, cursuri intensive aplicate de orientare pe cerul de noapte, dobândirea de cunoștințe privind utilizarea telescopului și o serie de teme captivante – pornind cu viața în mediul extraterestru și până la universurile paralele și călătoriile în timp.

Pe 16 septembrie 2016 un alt eveniment astronomic vă invită la o serată astronomică regală pentru observarea eclipsei de Lună prin penumbră.

Și în 8 octombrie 2016, în cadrul celebrării celei de a doua Zi a astronomiei (II) din an, atelierul de astronomie mobilă va porni „Cu telescopul prin oraș” – vom face observații astronomice asupra Soarelui și observații nocturne – un eveniment adresat deopotrivă comunității locale și turiștilor aflați în Baia Mare. Condiția este de asemenea un cer senin.

Notă: Calendarul activităților este orientativ și poate suferi modificări.

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.