ÎN CĂUTAREA ”STELEI CRĂCIUNULUI” LA COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

bethstar

Pe 17 decembrie 2015, la Complexul Astronomic Baia Mare, colindătorii au fost întâmpinați cu un program special dedicat ”Stelei Crăciunului”, activitate realizată în cadrul programului ”Crăciun în Maramureș 2015”, derulat sub egida Consiliului Județean Maramureș.

Componenta creștină a constelațiilor românești tradiționale, parte a unei expoziții digitale multimedia unicat în România, a fost explicată în cadrul sălii multifuncționale ”Găvrilă Tomoiagă”. Constelații precum ”Crucea Mare”, ”Crucea Mică”, ”Fecioara Maria”, ”Tronul Ceresc – Mănăstirea”, ”Omul”, ”Vulturul Domnului”, ”Toaca”, ”Cei trei crai” ș.a.m.d – sunt reprezentări ale astronomiei populare românești, ce evidențiază importanța excepțională a tezaurului de cunoștințe orale despre cer, informațiile practice de orientare și regăsire a unor obiecte de pe cer, precum și dimensiunea culturală ilustrată prin firul de poveste a cum s-a făcut ceea ce s-a făcut.

În cupola planetariului, ”Steaua Crăciunului” a fost vedeta printre stele. Am împărtășit audienței noastre cele câteva ipoteze științifice lansate de astronomi în vechime sau mai recent privind identificarea ”Stelei Crăciunului”: cu o cometă observată de astronomii chinezi și coreeni, către anul 5 î.Chr, ori cu o conjuncție sau o masare planetară în constelația Pisces, sau cu o supernovă produsă în apropierea galaxiei Andromeda. Alte identificări ipotetice ale Stelei Crăciunului, cu evenimente astronomice care ar fi putut surveni într-o perioadă ce poate fi asociată cu nașterea lui Isus, au fost următoarele: ocultație dublă a lui Jupiter de către Lună, produsă în Aries și – de ce nu – o versiune mai recentă a teoriei astronauților antici – un O.Z.N pe cer! Nu în ultimul rând, ar mai fi, desigur, ipoteza ”Sirius”, spre care par să fie orientate cele trei stele din centura lui Orion, numite de români în vechime ”Cei trei Crai”. Sirius (din Canis Major) este cea mai strălucitoare stea de pe întreaga boltă cerească.

Este important de precizat că în această perioadă a anului toate planetariile mari, din lumea întreagă, dezvoltă de peste o jumătate de secol spectacole de planetariu cu tema ”Stelei Crăciunului”.

Complexul Astronomic Baia Mare urează tuturor colaboratorilor, prietenilor, fanilor, vizitatorilor noștri ”Sărbători Frumoase” și un ”An Nou Fericit!”.

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.