DRUMUL SPRE CENTRU: GHIDUL DE ORIENTARE PE BOLTA CEREASCĂ ȘI PLANISFERA – PUBLICAȚII PLANETOUR

divok

La sfârșitul lunii noiembrie 2015 s-a desfășurat ceremonia de închidere a proiectului pl@NETour, unul dintre cele mai generoase proiecte ca perspectivă pe termen lung, de promovare a turismului, ce s-au implementat vreodată în această în această zonă a țării. Odată cu închiderea oficială a proiectului a debutat una dintre cele mai incitante post-etape ale sale: implementarea rețelei centrelor de turism astronomic, prin intermediul unor agenții de turism și pensiuni turistice situate în jurul punctelor libere de poluare luminoasă, accesibile pentru turism astronomic: Șugău, Oncești, Ocna Șugatag, Dumbrăvița, Rohia și Vf. Paltinu. – asta în Maramureș, pentru că în Transcarpatia, partenerii noștri ucraineni au selectat alte cinci puncte asociate turismului astronomic.

În vederea stimulării interesului pentru nestematele vizibile pe cerul de noapte și pentru a accesibiliza rezultatele acestui proiect, a fost realizată o aplicație pentru telefoane inteligente, disponibilă pe Google Play (pl@netour), o planisferă ce permite identificarea obiectelor vizibile pe cer la ora și data calendaristică dorită, un ghid al cerului de noapte, un pliant și o broșură – menite să prezinte proiectul geneză a acestei ramuri cu totul speciale de turism, ce oferă acces la un conținut spectaculos, cu valoare multidisciplinară și perspectiva unui agrement special în sensul diversificării activităților de vacanță cu un program de seară-noapte, ce îmbină dimensiunea culturală a poveștilor cerului, cu cea științifică, a astronomiei observaționale.

Pentru că valoarea de orientare pe cer a unei planisfere (hartă stelară) produse în întregime de specialiștii de la Complexul Astronomic Baia Mare (publicație realizată sub îndrumarea dl. Mircea Lițe, expert implementare proiect) este clară, planisfera fiind un dispozitiv interactiv ce-ți permite, odată ce ai localizat punctele cardinale și ai selectat intervalul calendaristic și orar prezent, să vezi ce constelații ai deasupra ta și să identifici stelele principale ale fiecăreia, ”Ghidul cerului de Noapte”, un manual trilingv (ro-eng-ucr), ce are 44 de pagini cu ilustrații și explicații în detaliu – instrument documentat și publicat sub îngrijirea prof. Ovidiu Ignat – expert tehnic al proiectului, reprezintă una dintre cele mai importante publicații de popularizare a astronomiei realizate vreodată de planetariul băimărean.

Ghidul de orientare pe bolta cerească – (Sky reading book) are în preambul două articole realizate de prof. Ioan Bob, ce prezintă o problematică serioasă, globală, conștientizată la nivel internațional și pentru care se caută rezolvări la scara planetei: poluarea cosmică și poluarea luminoasă. Poluarea spațiului cosmic cu deșeuri spațiale de diverse mărimi este o consecință a aventurii omului în spațiul cosmic și reprezintă un pericol iminent pentru toate misiunile spațiale prezente și viitoare. Poluarea luminoasă, pe de altă parte, afectează ecosisteme multiple ale planetei, ducând până la dispariția unor specii și are o influență indubitabilă asupra sănătății oamenilor, cauzând degenerescențe, slăbind sistemul imunitar și generând o accelerare a îmbătrânirii organismului uman. Cele două teme majore legate de poluarea luminoasă și cea spațială au fost, de altfel,  componente majore și ale programului internațional de celebrarea a ”Anului Internațional al Luminii și al Tehnologiilor bazate pe lumină – 2015”.

Ghidul practic, propriu zis, de orientare pe bolta cerească oferă o introducere în terminologie și oferă explicații pline de sens privind aspectul de boltă cerească și asupra perspectivei observatorului. Tot în seria generalităților este prezentată mișcarea diurnă și tipurile de constelații, după poziția lor pe firmament: constelații circumpolare, constelații zenitale, constelații ecuatoriale, constelații ecliptice (zodiacale), constelații australe.

Subcapitolul ”Metode și mijloace de orientare pe bolta cerească” ne oferă niște indicii prin care putem măsura distanțele și dimensiunile unghiulare folosindu-ne mâinile, diverse lungimi și lățimi ale degetelor. Ghidajul de conținut printre constelații și identificarea stelelor principale conține prezentarea aspectului cerului pe anotimpuri – Cerul de Iarnă, Cerul de Primăvară, Cerul de Vară, Cerul de Toamnă, cu afișarea unor marcaje ajutătoare, care asistă observatorul la traversarea, în siguranță, de la o constelație la alta, fiind marcate principalele repere, asterismele bine cunoscute și diversele căi de tranzit de la o constelație la alta, utilizând repere mnemonice.

Turismul astronomic poate constitui o ramură de nișă a turismului național ca strategie pe termen lung, întrucât oferă diversitate, acces la cultură și știință – deopotrivă, într-un spațiu informal și poate genera interes, pentru că activitățile oferite astronomului amator turist reprezintă o bună alternativă la televiziunea prin cablu, sau la internetul mai puțin accesibil în zonele înalte și lipsite de … poluare luminoasă.

Așa cum bine ne amintim, anul 2009 a fost Anul Internațional al Astronomiei, al cărui slogan corect tradus: ”Universul te așteaptă să îl descoperi!” a fost îmbrățișat de zeci de milioane de oameni din lumea întreagă. Dacă doriți, puteți interpreta realizarea acestei rețele de turism astronomic ca o ilustrare avansată a ceea ce trebuie să reprezinte astronomia pentru noi oamenii: ”temelia unei conștiințe cosmice”, după cum spunea Hubert Reeves.

Ciprian Crișan

 

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.