Constelația Aquarius sau Vărsătorul din video-seria GHIDUL CERULUI DE NOAPTE

Aquarius este o constelație a zodiacului și se întinde de la ecuatorul ceresc către emisfera sudică. Are graniță comună cu Pegasus, Equuleus și Delphinus – la nord, Aquila – la vest, Capricornus – la sud-vest, Piscinus Austrinus și Sculptor – către sud, Cetus – către est și Pisces către nord-est. Constelațiile zodiacului sunt numite zodiacale datorită poziției lor de-a lungul planului ecliptic – calea pe care Luna, Soarele și planetele evoluează pe cerul vizibil. Aquarius mai este reprezentat și sub forma ”celui care duce apa” şi stelele Gamma, Eta, Zeta şi Pi formează litera Y, un asterism ce simulează forma unui vas de apă.

În mitologie, Aquarius era asociat cu paharnicul zeilor – servindu-l pe Zeus cu vin sau apă. Ca un semn de apreciere din partea zeilor, acesta a fost imortalizat în stele. Aquarius a fost identificat şi ca izvor al apelor care au inundat pământul în timpul marelui potop, în versiunea greacă a mitului. Ca urmare, Eridanus a fost uneori identificat ca un râu irigat de Aquarius.

Pagina de pe site (pentru destinații cosmice de privit în binoclu și telescop):  https://planetariubm.ro/2010/09/08/povestile-cerului-constelatia-aquarius-sau-varsatorul/

Digitizarea constelațiilor într-o formulă multimedia reprezintă o contribuție la proiectul pl@NETour, o asociere tematică cu proiectul CRT și o diversificare a temelor de comunicare cu publicul prin popularizarea astronomiei.

http://www.planetariubm.ro
http://www.crt-ro.com
http://www.planetour.ro

Ciprian Crișan

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.