SCIENCE SMS – DINOZAURII NU AU AVUT NICI SÂNGE CALD ȘI NICI SÂNGE RECE. ASOCIEREA CU REPTILELE PARE SĂ FIE GREȘITĂ

DINOZAURII NU AU AVUT NICI SÂNGE CALD ȘI NICI SÂNGE RECE. ASOCIEREA CU REPTILELE PARE SĂ FIE GREȘITĂ. ”DAO” AL DINZAURILOR LE-A PERMIS POPULAREA ÎNTREGULUI GLOB

Un studiu recent publicat în Science demontează atât teoria sângelui rece, cât și cea a sângelui cald al … dinozaurilor. Adevărul e la mijloc.
Încă de la descoperirea primelor fosile de dinozauri, aceste bestii uriașe au fost clasificate ca și reptile, presupunându-se că au avut sânge rece.

Animalele cu sânge rece, ectotermele – își pot schimba temperatura corpului în funcție de condițiile de mediu. Creaturile cu sânge cald, sau endotermele, reușesc să-și controleze temperatura corpului în raport cu mediul în care se află, menținând această temperatură constantă, în limite sigure.

Calea de mijloc, a mezotermelor, aparent a dinozaurilor, presupune abilitatea ca prin arderi interne să fie reglată temperatura corpului. Spre deosebire de endoterme, acestea nu aspiră să-și mențină temperatura constantă. Este interesant că mezotermele continuă să existe și în prezent – respectiv tonul și broasca țestoasă pieloasă – fiind clasificate astfel – susține biologul John Grady de la Universitatea New Mexico. 

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.