SCIENCE SMS – PRIMUL OBIECT DE TIP THORNE-ZYTKOW DESCOPERIT VREODATĂ – HV 2112 – ÎN MICUL NOR MAGELLANIC

STEA HIBRID CIUDATĂ DESCOPERITĂ PENTRU PRIMA OARĂ. CONTOPIRE ÎNTRE O SUPERSTEA MASIVĂ ROŞIE ŞI O STEA NEUTRONICĂ – EXISTENȚA OBIECTELOR DE TIP THORNE-ZYTKOW A FOST TEORETIZATĂ ÎN ANUL 1975

Un studiu nou, acceptat spre publicare în notițele lunare ale Scrisorilor Societății Astronomice Regale, anunță descoperirea unei stele hibride, cunoscută în comunitatea științifică ca obiect Thorne-Żytkow.

În studiul menționat, cercetătorii detaliază că aceste stele sunt cu adevărat unice – în afara faptului că o asemenea stea a fost descoperită în premieră doar acum – în special datorită anatomiei lor bizare.

Astfel, se consideră că obiectele Thorne-Żytkow apar atunci când o stea roșie super-uriașă şi o stea neutronică rezidă împreună, împart același pahar de vin, se îmbrățișează și decid că vor să fie una jumătatea celeilalte.

În termeni științifici, steaua roșie masivă înghite steaua neutronică, care – eventual – se regăsește într-o mișcare de spirală în miezul celeilalte.

Steaua hibridă descrisă de către Emily Levesque de la Universitatea Boulder Colorado şi colegii cercetători este botezată HV 2112 şi este localizată în Micul Nor Magellanic.

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.