SCIENCE SMS – TELEPORTAREA: ENTANGLAREA CUANTICĂ A UNOR PARTICULE – INDIFERENT DE DISTANȚĂ – PERMITE COMUNICAREA INFORMAȚIEI CU VITEZE SUPERIOARE VITEZEI LUMINII.

TELEPORTAREA TOCMAI A DEVENIT DINTR-UN VIS IMPOSIBIL … UN OBIECTIV REALIZABIL ÎN VIITOR! ENTANGLAREA CUANTICĂ A UNOR PARTICULE – INDIFERENT DE DISTANȚĂ – PERMITE COMUNICAREA INFORMAȚIEI CU VITEZE SUPERIOARE VITEZEI LUMINII.

Teleportarea este încă o caracteristică imposibilă, ceva ce poți găsi numai în știință și SF, dar asta nu înseamnă că oamenii de știință nu fac tot posibilul pentru a deveni o realitate … posibilă. De fapt, chiar au reușit, într-un anume fel, să realizeze acest vis al științei.

Poate că ați auzit cumva de entanglare cuantică, fenomenul fizic în care prechi sau grupuri de particule sunt generate sau interacționează în asemenea moduri încât starea cuantică a fiecărei particule nu poate fi descrisă independent.

În general, particulele cuantice au același comportament chiar dacă ele sunt despărțite de ani lumină. Evident, acest lucru nu poate fi observat cu exactitate, însă distanțele uriașe nu sunt nici ele o necesitate.

Mecanica cuantică de distanțe scurte a fost subiect al cercetării, mult timp, pentru aproape toate universitățile de fizică din lumea întreagă.

Așa s-a întâmplat ca fizicienii de la Institutul Kavli de Nanoștiință de la Universitatea de Tehnologie Delft, din Olanda, să reușească să obțină o importantă realizare în acest domeniu. Aceștia au reușit să teleporteze informație între doi biți cuantici, situați la o distanță de 3 m, unul de celălalt.

”Informația cuantică” este un alt termen pentru starea de centrifugare a unui electron (cel puțin în acest caz), dintr-un loc în altul, fără a se deplasa prin materia fizică dintre acestea.

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.