CERCETĂTORII CONFIRMĂ EXISTENȚA UNUI CLUSTER DE GALAXII SITUAT LA O DISTANȚĂ DE 10 MILIARDE DE ANI LUMINĂ – DIN UNIVERSUL TIMPURIU
Într-o lucrare recentă, publicată în Astrophysical Journal, cercetătorul Andrew Newman, de la Institutul Carnegie din SUA, și colegii săi cercetători, au confirmat prezența unui cluster galactic situat la 9,9 miliarde de ani lumină.
Clusterul galactic este cunoscut comunității științifice sub denumirea de JKCS 041, iar imaginea acestuia a fost pusă cap la cap cu ajutorul telescopului spațial Hubble.
Așa cum s-a prezentat pe site-ul oficial al Institutului Carnegie, acest cluster cuprinde atât galaxii care au stele în formare, cât și galaxii care nu mai sunt active, în termenii de formare a stelelor.
Primele dintre acestea sunt marcate cu cercuri albastre, iar celelalte sunt marcate cu cercuri galbene, au explicat Andrew Newman și colegii săi.
Cercetătorul de la Carnegie și colegii săi estimează că galaxiile din acest cluster au o vârstă de aproximativ 10 miliarde de ani. Se pare că unele dintre acestea s-au și oprit din procesul de formare a stelelor la momentul când aveau o vârstă de numai 1 miliard de ani.
Specialiștii speră că, prin studierea pe mai departe a obiectului JKCS 041, vor obține o înțelegere mai bună asupra situației galaxiilor masive și cum asemenea structuri se formează și se modifică în timp.
”Pentru că JKCS 041 este cel mai distant cluster de o asemenea dimensiune, acesta ne oferă o oportunitate unică de studiu a acestor galaxii în detaliu și o mai bună înțelegere a originilor lor,” a explicat Andrew Newman.
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)