SCIENCE SMS – O SECȚIUNE TRANSVERSALĂ A UNIVERSULUI: NOUA”REALIZARE” A TELESCOPULUI SPAȚIAL HUBBLE

O SECȚIUNE TRANSVERSALĂ A UNIVERSULUI: NOUA”REALIZARE” A TELESCOPULUI SPAȚIAL HUBBLE

Operând telescopul spațial Hubble, al ESA/NASA, astronomii au fixat recent obiectivul acestuia către un petic al cerului înstelat, cu o expunere de 14 ore, a detectorilor sensibili ai acestuia. Aceasta a permis echipei să colecteze date de 1 miliard de ori mai sensibile decât pot fi observate cu ochiul liber, asupra obiectelor din universul îndepărtat.

Imaginea de deasupra expemplifică ceea ce este cunoscut ca ”secțiune transversală a universului”, întrucât conține mii de galaxii, cu o acoperire temporală de miliarde de ani în trecut. Aceasta le oferă astronomilor ocazia să vadă galaxiile în diferite etape de vârstă, în timpul proceselor de dezvoltare care, astfel, le permite să reconstruiască istoria evoluției pentru multe dintre aceste obiecte.

Cele mai îndepărtate obiecte din această imagine, sunt situate la o distanță de 7 miliarde de ani lumină, însemnând că le vedem așa cum apăreau atunci când Universul avea doar jumătate din vârsta pe care o are în prezent. Majoritatea galaxiilor vizibile deasupra rezidă cam la 5 miliarde de ani lumină, în timp ce altele sunt situate chiar mai aproape de Calea Lactee. Datorită distanțelor extreme implicate, unele dintre galaxiile de fundal par să fie distorsionate.

Aceasta se întâmplă datorită lentilei gravitaționale, un proces prin care atracția gravitațională a unei galaxii situate între Terra și o altă galaxie mult mai îndepărtată, curbează lumina emisă de ultima. Ca efect, galaxiile situate între Hubble și galaxiile situate mult mai departe acționează ca niște lentile în spațiu, distorsionând perspectiva dar amplificând, de asemenea, cantitatea de lumină emisă de țintele foarte îndepărtate supuse observației.

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.