Jumătate de secol de explorări spațiale au lăsat în urmă mii de obiecte care plutesc nestingherit pe orbită. Cantitatea imensă de așa numit “gunoi spațial”, riscă acum să afecteze viitoarele misiuni, dar și actualii sateliți.
De-a lungul anilor, cercetătorii NASA au inventat mai multe obiecte pentru a-i ajuta să scape de rămășitele din Cosmos. Una dintre aceste posibilități ar fi o pătură magnetică care ar urma sa atragă toate resturile.
Situația gunoiului spațial a devenit o problemă reală, după ce ultimele studii făcute au arătat că numeroasele rămășite sunt periculoase și pot provoca pagube uriașe.
La ora actuală, deșeurile orbitale pun în pericol aproximativ 1.000 de sateliți comerciali, militari si civili. Experții susțin că cea mai eficientă metoda de a susține spațiul curat rămâne totuși limitarea numărului de deșeuri aruncate în spațiu.
Dacă alte planete ale Sistemului nostru Solar au inele, putem considera că și planeta noastră, Pământul, are un asemenea inel, însă acesta e format din gunoi spațial. Aceste obiecte artificiale de pe orbita Pământului aparțin țărilor care trimit misiuni spațiale, sau dețin sateliți. Țara care poluează cel mai mult spațiul cosmic este Rusia, apoi SUA., comform unui clasament al NASA. Astfel pe orbita terestră se află peste 12.000 de obiecte “pământesti”, sateliți iesiți din uz sau resturi ale rachetelor spațiale. Aceste resturi spațiale sunt de diferite dimensiuni, pornind de la 1 cm si pană la cîțiva metri. Există și obiecte care au aparținut astronauților, scăpate probabil din greșeală la ieșirea din cabina spațială, de exemplu: o mănușă, o șurubelnița, etc.
Aceste obiecte “ spațiale” au viteze destul de mari, chiar de ordinul km/h și un astfel de obiect, mărunt la prima vedere, ar putea crea probleme destul de grave unei navete spațiale, poate chiar o tragedie, dacă ar avea loc un impact. Dacă aceste “gunoaie spațiale” sunt de dimensiuni reduse și ar intra în sfera de atracție gravitațională a Pământului, atunci până la impactul cu solul s-ar dezintegra prin ardere în întregime, rereprezentând un pericol real pentru oameni.
Există multe date care certifică faptul că, uneori, aceste resturi materiale sunt eliberate în spațiu în mod deliberat, deși Agenția Spațială-Nord Americană nu este de acord cu aruncarea acestora în spațiul extraterestru.
Probabilitatea ca un astfel de obiect sa revină pe Pământ și să lovească un om este de 1 la 1 trilion. Cu toate acestea, în zona cosmodromului Baikonur din Kazahstan, locuitorii au observat căzând fragmente din rachete sau rezervoare de combustibili.
Cercetătorii de la NASA au declarat ca înmulțirea numărului de obiecte scăpate de sub control în spațiul extraterestru devine o problemă foarte gravă. Acest fenomen a fost numit “Sindromul Kessler”. Deja se fac calcule privind posibilitatea unui impact dintre un asemenea obiect cu o misiune spațială, probabilitatea ar fi de aproximativ 1/300.
Sunt studii făcute care încearcă să găsească soluții pentru colectarea acestor resturi. Astfel, dacă un satelit și-a indeplinit misiunea și este scos din uz, el să se dezintegreze. S-au vehiculat diverse soluții, dar costurile unor astfel de operații sunt foarte mari.
Legislația internațională are numeroase lacune în această privință, neexistând nici o abordare legală care se pună la punct poluarea spațiului, distrugerea unui satelit ieșit din uz sau scăpat de sub control.
Prof. Ioan Bob – Planetariul Baia Mare
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)