SCIENCE SMS – UN FLUTURE COSMIC SURPRINS DE HUBBLE: AGFL 4014

HUBBLE A FOTOGRAFIAT UN ”FLUTURE” COSMIC SITUAT NU FOARTE DEPARTE DE TERRA

Operând Telescopul Spațial Hubble, al NASA/ESA – astronomii au reușit să captureze această imagine uimitoare a unui fluture cosmic, numit Roberts 22, sau AFGL 4014. Acest obiect este o nebuloasă care se formează acum din materialele eliberate de o stea muribundă situată în centrul său. Obiectul este situat relativ aproape de Terra, permițând observații și o monitorizare în detaliu.

Nebuloasele precum aceasta se formează atunci când o stea masivă ajunge la capătul ciclului său de ardere și începe să-și expulzeze straturile exterioare ale atmosferei proprii. Aceasta se întâmplă din simplul motiv că acea cantitate de combustibil pe care o conține nu mai poate susține fuziunea nucleară constantă. Forțele care păstrează steaua compactă încep să se balanseze, cu una dintre acestea încercând să se desprindă, așa încât atmosfera stelară este prima care pleacă.

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.