SCIENCE SMS – UN FLUTURE COSMIC SURPRINS DE HUBBLE: AGFL 4014

HUBBLE A FOTOGRAFIAT UN ”FLUTURE” COSMIC SITUAT NU FOARTE DEPARTE DE TERRA

Operând Telescopul Spațial Hubble, al NASA/ESA – astronomii au reușit să captureze această imagine uimitoare a unui fluture cosmic, numit Roberts 22, sau AFGL 4014. Acest obiect este o nebuloasă care se formează acum din materialele eliberate de o stea muribundă situată în centrul său. Obiectul este situat relativ aproape de Terra, permițând observații și o monitorizare în detaliu.

Nebuloasele precum aceasta se formează atunci când o stea masivă ajunge la capătul ciclului său de ardere și începe să-și expulzeze straturile exterioare ale atmosferei proprii. Aceasta se întâmplă din simplul motiv că acea cantitate de combustibil pe care o conține nu mai poate susține fuziunea nucleară constantă. Forțele care păstrează steaua compactă încep să se balanseze, cu una dintre acestea încercând să se desprindă, așa încât atmosfera stelară este prima care pleacă.

READ MORE

Despre COMPLEXUL ASTRONOMIC BAIA MARE

Planetariul Baia Mare esre primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de aproape o jumătate de secol - una din porțile stelare de excelență ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu România și Europa de Sud-Est - în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

OPINIA DUMNEAVOASTRĂ CONTEAZĂ!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.