UN TELESCOP MAI MARE CA O GALAXIE
Acum mai bine de 400 de ani, Galileo a îndreptat telescopul său primitiv spre cer și în doar câteva nopți, a învățat mai multe despre cerul nevăzut decât toți cercetătorii și filozofii dinaintea lui la un loc.
Încă de atunci, astronomii au fost ghidați de o directivă simplă: realizarea de telescoape mai mari. Deși suntem abia la începutul secolului 21, puterea opticii a crescut a crescut de un milion de ori. Telescoapele străjuiesc cei mai înalți munți și sunt răspândite de-a lungul deșerturilor, văilor și chiar zboară prin spațiul cosmic. Acești giganți moderni oferă o claritate de cristal peisajelor stelare și galaxiilor situate la miliarde de ani lumină depărtare, cu multe mai departe decât a văzut vreodată Galileo și fiecare avans tehnologic în mărime a adus o înțelegere mai nouă și mai profundă asupra Cosmosului.
Te poate face să întrebi: cel mai mare și mai mare telescop, cât de mare ar putea fi?
Ați crede dacă v-am spune că poate fi mai mare decât o întreagă galaxie? La din ianuarie 2014 a Societății Astronomice Americane, cercetătorii au revelat un petic de cer văzut printr-o lentilă largă de 500.000 de ani lumină.
”Lentila” este, de fapt, un cluster masiv de galaxii, cunoscut ca și Abell 2744. Așa cum a prezis Teoria Generală a Relativității a lui Einstein, masa clusterului deformează țesătura de spațiu din jurul său. Lumina stelară care trece prin ea este curbată și amplificată, la fel ca într-o lentilă obișnuită, cu excepția faptului că e la o scară mult mai mare.
Mai de curând, telescopul spațial Hubble, împreună cu Telescopul spațial Spitzer și Observatorul X-ray Chandra, au realizat observații prin intermediul lentimei gravitaționale, ca parte a unui program numit ”Frontier Fields”.
”Frontier Fields este un experiment de explorare a primului miliard de ani din istoria Universului,” a spus Matt Mountain de la Institutul de Știință a telescopului spațial din Baltimore, Maryland. Întrebarea este: ”Putem utiliza calitatea excelentă a imaginilor oferite de Hubble și teoria generală a relativității pentru a căuta primele galaxii?”
Partajează:
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe Telegram(Se deschide într-o fereastră nouă)