SCIENCE SMS – NANO-CUTIA DE GRAFEN POATE FI DESCHISĂ SAU ÎNCHISĂ PRIN INTERMEDIUL CÂMPURILOR ELECTRICE

NANO-CUTIA DE GRAFEN POATE FI DESCHISĂ SAU ÎNCHISĂ PRIN INTERMEDIUL CÂMPURILOR ELECTRICE

Un grup de cercetători a anunțat perfecționarea unui model teoretic pentru construcția unei cutii de grafen la scară nano-metrică, capabilă să se comporte ca un container de hidrogen cu o eficiență de câteva ori mai mare decât structurile existente în această clasă. Nano cutia va putea fi deschisă sau închisă după dorință, prin aplicarea unui câmp electric, au declarat cercetătorii de la Universitatea Maryland.

Echipa a utilizat modelarea computerizată pentru a investiga comportamentul potențial al foilor de grafen în structuri 3D. Grafenul este un compus de carbon pur bidimensional care are o structură hexagonală și proprietăți chimice și fizice foarte utile. Sinteza sa a fost realizată în premieră cu decadă în urmă, grafenul fiind acum unul dintre cele mai studiate materiale din lume, fiind considerat baza viitoarelor generații de electronice.

Modelul computerizat dezvoltat de echipă trebuia să testeze cum un strat de grafen cu grosimea unui atom ar reacționa la câmpuri electrice. Cercetătorii au putut demonstra că aplicarea de asemenea câmpuri electrice într-un anumit model conduce la auto-asamblarea grafenului în cutii cubice tridimensionale, care pot fi umplute cu alte molecule, de la medicamente și până la hidrogen pentru stocarea de energie.

Cercetătorii UM au spus că această abordare către plierea compusului de carbon a fost numită HAGO – origami de grafen cu hidrogenație asistată. Singura condiție necesară pentru asamblarea unei cutii este tăierea stratulului de carbon în tipare specifice, în esență crearea pivoților pe care fiecare dintre pătratele grafenului se pot îndoi pentru a crea cubul. Apoi întregul obiect devine funcțional prin adăugarea de hidrogen.

Echipa spune că grafenul se asamblează în structuri de tip cutie natural, fără influențe externe. Câmpul electric este necesar pentru a deschide nano-cutia și a elibera conținutul. 

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.