SCIENCE SMS – LUNA SE ROTEȘTE?

LUNA SE ROTEȘTE?

Observatorii atenți de pe Terra ar putea remarca faptul că Luna prezintă aceeași față spre planeta noastră, pe măsură ce trece prin orbita sa. Asta ne-ar putea face să ne întrebăm: oare Luna se rotește? Răspunsul este afirmativ, deși ar putea părea contrar față de ceea ce ochii noștri observă.

Partea ”întunecată” a Lunii
Luna orbitează Terra o dată la fiecare 27,322 zile. O rotație completă în jurul axei proprii îi ia Lunii aproximativ 27 de zile. Rezultatul este că, din perspectiva de observatori tereștri, Luna pare să nu se rotească, ci pare să fie aproape nemișcată. Oamenii de știință numesc acest fenomen rotație sincronă.

Acea față a Lunii care este perpetuu direcționată spre Terra este cunoscută sub numele de fața apropiată. Partea opusă este, ca urmare, numită ”fața îndepărtată”. Uneori, fața îndepărtată este numită, fără acuratețe, ”fața întunecată a Lunii”, lucru inexact. Atunci când Luna se află între Terra și Soare, în timpul fazei de Lună Nouă, partea din spate a Lunii este scăldată în lumina zilei.

Cu toate acestea, orbita și rotația nu corespund perfect. Luna călătorește în jurul Terrei într-o orbită eliptică. Când Luna este situată cel mai aproape de Terra, rotația sa este mai înceată decât călătoria sa prin spațiu, permițând observatorilor să surprindă 8 grade suplimentare din partea sa estică. Când Luna este în poziția cea mai îndepărtată, rotația este mai rapidă, așa încât un supliment de 8 grade este vizibil către fața vestică.

Dacă ați putea călători în jurul Lunii, către fața îndepărtată, precum astronauții Misiunii Apollo 8, cândva, ați vedea o suprafață foarte diferită de cea pe care sunteți obișnuiți să o vedeți. În timp ce fața apropiată a Lunii este netezită de ”maria” – câmpii largi și întunecate create de curgerile de lavă solidificată – și coline luminoase, fața îndepărtată etalează zone masive cu cratere.

O orbită în schimbare
Perioada de rotație a Lunii nu a fost întotdeauna egală cu orbita sa în jurul planetei. La fel cum gravitație Lunii afectează mareele oceanice pe Terra, gravitația Pământului afectează Luna. Dar, pentru că Luna nu are un ocean, presiunea gravitațională a planetei noastre afectează crusta Lunii, creând o umflătură mareică pe linia care indică spre Pământ.

READ MORE

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.