Astă seară Jupiter și Luna vor străluci la unison! Ca de obicei, se vor bucura de spectacol americanii și canadienii!!! :)

Această hartă arată localizarea lui Jupiter dansând cu Luna în seara lui 21 ianuarie 2013. Această diagramă arată întâlnirea acestei perechi între 20-23 ianuarie, privind spre sud în fiecare seară. CREDIT: Sky and Telescope magazine.

Astronomii pasionați care vor urmări cerul la lăsarea întunericului Luni 21 ianuarie, vor observa cu ochiul liber o ciudată împerechere a două dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cerul de noapte, asta dacă vremea le va permite.

Luna cu o luminozitate de 78% va apărea în apropierea unei ”stele” argintii foarte strălucitoare, fără sclipire. De fapt companionul acestei seri nu va fi o stea ci cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, planeta Jupiter.

Cerul Băii Mari pe 21 ianuarie 2013 - simulare Stellarium

Dacă de pe teritoriul țării noastre, spectacolul dansului Lunii cu Jupiter va părea mai degrabă un concurs de dans sportiv în care fiecare dintre actanți își face numărul propriu, acest dans – așa cum va putea fi văzut din Statele Unite ale Americii și sudul Canadei va apărea ca o strânsă îmbrățișare pe ritm de blues. Va fi cea mai mare apropiere vizibilă dintre Lună și Jupiter până în anul 2026, cu Luna la 400.500 kilometri de Terra, în timp ce Jupiter se va afla de 1664 de ori mai departe, la o distanță de 665,9 milioane de kilometri.

Acest appulse – este conjuncția cu cea mai mare apropiere dintre Luna și Jupiter, un fenomen cauzat doar de perspectivă și fără efecte directea supra Terrei. Acest fenomen însă este foarte probabil că îi va afecta în mod plăcut pe americani și canadieni.

Sursa: Space.com

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.