PROIECTUL CONSTELATII ROMÂNEȘTI TRADIȚIONALE- EXPOZIȚIE DIGITALĂ LA FINAL

Proiectul  Constelatii Românești Tradiționale- Expoziție Digitală, proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și derulat de Muzeul de Muzeul de Mineralogie, secția Planetariu, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Asociația Arta Educației, a fost finalizat în data de 15 noiembrie 2012, odată cu închiderea porților expoziției digitale din sala multimedia a Planetariului Baia Mare, str.George Coșbuc nr. 16.

Adresat tinerilor elevi și studenți, vizitatorilor și turiștilor din Maramureș și județele limitrofe, proiectul Constelații românești tradiționale-expoziție digitală a reușit să creeze oportunități pentru experiențe culturale vizuale neconvenționale, interactive și inovative,  care au atras un număr de peste 5.000 de vizitatori (după prelucrarea chestionarelor și tabelelor cu grupurile vizitatoare vom publica pe pagina web a proiectului date concrete legate de structura vizitatorilor și impactul expoziției digitale asupra acestora).

Programul Open-source Stellarium (simulator de planetariu) împreună cu pachetul Mitologia stelară românească ce conține cele 9 constelații românești tradiționale tratate de noi în acest proiect se pot descărca gratuit de pe pagina web a proiectului de la pagina Stelariu românesc. Întreaga derulare a proiectului Constelații românești tradiționale, rezultatele obținute în cadrul acestui proiect, produsele și bunurile culturale ale proiectului (materialele video și foto, documentare, articole, etc.) au fost evidențiate pe toată durata proiectului și sunt vizibile pe pagina web a proiectului Constelații românești tradiționale www.planetariubm.ro/constelatiiromanesti/

Proiectul Constelații românești tradiționale nu se termină aici. El continuă cu integrarea în prezentările din cupola Planetariului Baia Mare a constelațiilor românești tradiționale. Există deja solicitări pentru repetarea expoziției digitale, iar cele 9 constelații românești tradiționale prezentate fac parte dintr-un total de 39 de constelații românești identificate, care vor fi tratate într-un proiect viitor.

Manager proiect : Mircea LIȚE

MUZEUL DE MINERALOGIE –  secția PLANETARIUL BAIA MARE  (www.planetariubm.ro)

Str. George Coșbuc, nr.16, Cod: 430245, Baia Mare, Jud. Maramureș, Romania

Tel: 0262 275206 (ROMTELECOM); 0362 401921(RDS); Fax: 0362 401921(RDS);

 Email: planetariul_bm@yahoo.com, planetariubm@gmail.com

Contact : Planetariul Baia Mare (www.planetariubm.ro/contact/)

Despre PLANETARIU BAIA MARE

Planetariul din Baia Mare, primul planetariu public din România, și unicul din Transilvania, de mai bine de o jumătate de secol - este un portal cosmic ce vă pune în contact cu Universul. Din 2015 - cel mai modern planetariu analogic din România, iar din 2020 completat cu un planetariu digital - în cadrul Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare. Spectacol și cunoaștere într-un singur loc!
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un comentariu

  1. Pare un proiect foarte interesant, imi pare rau ca l-am ratat. As vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a se prelungi perioada de vizitare. Multumesc.

Comentarii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.